Scandalul RAFO demarat la inceputul acestui an a obligat politistii din cadrul IJP Bacau sa treaca la identificarea proprietatilor lui Corneliu Iacobov si a celorlalti invinuiti. La scurt timp, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Just
Scandalul RAFO demarat la inceputul acestui an a obligat politistii din cadrul IJP Bacau sa treaca la identificarea proprietatilor lui Corneliu Iacobov si a celorlalti invinuiti. La scurt timp, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au emis o ordonanta potrivit careia mai multe imobile erau puse sub sechestru. Printre acestea se afla si hotelul Scandinavia din statiunea Mamaia. In consecinta, la data de 14 ianuarie 2005 s-a instituit sechestru si pe acest imobil. Surpriza avea sa apara in luna aprilie a acestui an, cand s-a aflat ca hotelul Scandinavia a fost vandut, o parte din cei interesati sustinand ca tranzactia a avut loc in mod ilegal. Scandalul s-a amplificat in urma cu doua zile, cand un executor judecatoresc s-a dus la hotelul Scandinavia sa puna in practica o executare silita.
Urmarire imobiliara pentru o datorie neplatita
Anul trecut, reprezentantii societatii Pet Communications s-au hotarat sa-si recupereze cele 5,57 miliarde de lei pe care firma Tour Scandinavia le-o datora. "Restanta", dovedita prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, era investita si cu formula executorie. Executorul judecatoresc Adrian Romanescu a declarat ca deoarece societatea debitoare nu rula bani prin conturile bancare, singura solutie era urmarirea imobiliara. Conform extrasului de carte funciara, hotelul Scandinavia nu era grevat de sarcini, astfel ca la data de 1 septembrie 2004, deci cu mult timp inainte ca procurorii sa instituie sechestru asigurator pe acest imobil, s-a facut somatie, dupa care creditorul s-a inscris la cartea funciara. Actiunea era deosebit de importanta pentru ca, potrivit art. 497, al. 4, din Codul de Procedura Civila, din momentul notarii somatiei in cartea funciara, orice act de instrainare sau constituire de drepturi reale cu privire la imobilul urmarit este inopozabil. Dupa expirarea celor 15 zile prevazute de lege prin care cei de la Tour Scandinavia erau somati sa-si plateasca debitul in valoare de 5,57 miliarde de lei, reprezentantii "Pet Communications" au facut urmatorul pas. Astfel, acestia au numit un expert care a evaluat hotelul Scandinavia la suma de 94 de miliarde de lei. La scurt timp, executorul Adrian Romanescu a stabilit si primul termen de vanzare la licitatie a renumitului hotel, insa pe parcursul mai multor luni nu s-a prezentat nici o persoana interesata.
Amber Industry, proprietar doar pe hartie
In cele din urma, la data de 28 aprilie 2005, la licitatie s-au inscris doua firme. Invingatoare a iesit Amber Industry care a castigat cu suma de 57 de miliarde de lei. Castigatorul a depus pretul la CEC si executorul i-a eliberat actul de adjudecare care reprezinta si titlu de proprietate. Potrivit legii, documentul poate fi inscris la cartea funciara, iar pentru castigatorul licitatiei constituie titlu executoriu impotriva debitorului care refuza sa predea imobilul. Asadar, noul proprietar al hotelului devenise Amber Industry, dar, asa cum era de asteptat, cei de la Scandinavia aveau sa puna multe bete in roate, pentru ca noii proprietari sa nu poata intra in posesia efectiva a imobilului. Reprezentantii Tour Scandinavia au tras de timp, introducand mai multe contestatii in instanta prin care solicitau anularea procesului verbal de licitatie prin care Amber Industry devenise proprietar, dar si altele.
Dezastru la standarde de cinci stele
La randul lor, la inceputul acestei luni, cei de la Amber Industry au luat-o pe calea legala si dupa ce i-au somat ca in termen de cinci zile sa evacueze cladirea, au trecut la executarea silita. Drept urmare, in cursul zilei de 10 august, reprezentantii legali ai hotelului, executorul judecatoresc, mai multi jandarmi si politisti s-au prezentat la Scandinavia. Dupa ce initial au refuzat sa le permita accesul in imobil, fiind nevoie de interventia politistilor, de la orele 10.00 pana la orele 16.30 s-a facut inventarierea bunurilor mobile. Pe de alta parte, noii proprietari au constatat cu stupoare, atunci cand au reusit sa intre in hotel, ca din camerele cu dotari de cinci stele au mai ramas doar cativa pereti fara gresie, instalatiile sanitare si usile fiind pur si simplu devastate. La orele 16.45, atunci cand mai aveau de intocmit doar procesul verbal, la hotel a aparut avocata care reprezinta societatea Tour Scandinavia fluturand doua hartii. Potrivit actelor, in cursul acelei zile, instanta a dispus suspendarea provizorie a executarii silite pana la solutionarea cererii de suspendare a aceleiasi executari. In consecinta, noul proprietar impreuna cu oamenii legii au parasit hotelul, urmand ca instanta sa decida daca executarea silita va mai avea loc sau nu.
Plangere penala
Potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, impotriva executorului judecatoresc Adrian Romanescu a fost formulata o plangere penala la Parchetul Curtii de Apel Constanta. Plangerea nu a fost solutionata pana in prezent. Urmeaza ca procurorii sa o studieze si sa dispuna masurile care se impun. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.