Relatiile ruso-poloneze "merg din rau in mai rau", a declarat, miercuri, ministrul polonez de Externe, Adam Rotfeld, in urma anuntului Ambasadei poloneze la Moscova, potrivit caruia un alt diplomat al misiunii a fost agresat in capitala Federatiei Ru
Relatiile ruso-poloneze "merg din rau in mai rau", a declarat, miercuri, ministrul polonez de Externe, Adam Rotfeld, in urma anuntului Ambasadei poloneze la Moscova, potrivit caruia un alt diplomat al misiunii a fost agresat in capitala Federatiei Ruse, informeaza Mediafax. "S-au inregistrat prea multe cazuri de partea rusa pentru a nu incerca sa gasim un raspuns la aceasta situatie," a afirmat seful diplomatiei poloneze, precizand ca a incercat sa-l contacteze, fara succes, pe omologul sau rus, Serghei Lavrov, aflat in vacanta.
In urma atacurilor recente asupra personalului diplomatic al Ambasadei Poloniei in Rusia, seful misiunii poloneze de la Moscova, Stefan Meller, a recomandat colaboratorilor sai sa dea dovada de prudenta si sa nu iasa in oras decat insotiti si numai in caz de necesitate. "Ambasadorul da acelasi sfat tuturor polonezilor care traiesc la Moscova", au declarat surse din cadrul reprezentantei diplomatice poloneze.
Presa rusa anunta o "vanatoare de diplomati"
"Inca nu s-au linistit apele dupa recentul atac de la Varsovia asupra copiilor rusi si snopirea in bataie la Moscova a unui tehnician de la ambasada poloneza, ca un nou incident a reusit sa agraveze relatiile ruso-poloneze," noteaza cotidianul "Novie Izvestia" in comentariul intitulat "Dupa legile diplomatiei cu pumnul," preluat de agentia "Rusia la zi".
Pe de alta parte, "Rossiiskaia Gazeta" isi exprima surprinderea fata de faptul ca "atacatorii au actionat din nou ziua, in amiaza mare". Articolul, institulat sugestiv "Vanatoare de diplomati," relateaza ca dupa incident, Ministerul Afacerilor Externe polonez a remis o nota de protest insarcinatului cu afaceri rus la Varsovia, Vladimir Sedih. La randul sau, Ministerul de Externe rus si-a exprimat "regretul profund pentru atacarea celui de-al doilea secretar al Ambasadei Poloniei de la Moscova". Totodata, oficialii rusi au precizat ca "se vor lua masuri suplimentare pentru garantarea securitatii reprezentantei diplomatice a Poloniei," conchide "Rossiiskaia Gazeta", citata de "Rusia la zi".
Jurnalist polonez expulzat din Belarus
Un jurnalist polonez a fost expulzat, saptamana trecuta, din Belarus, primind interdictia de a intra pe teritoriul fostei republici sovietice timp de cinci ani, informeaza un comunicat de presa al Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor, remis redactiei. Reprezentantul publicatiei poloneze "Przekroj," Adam Tuchlinksi, in varsta de 25 de ani, a fost retinut de agentii de securitate belarusi in gara din Grodno. In timpul interogatoriului la care a fost supus in cadrul sectiei de Politie din localitatea belarusa, jurnalistului i s-a comunicat ca nu dispune de acreditarile necesare pentru a lucra in Belarus, dupa care a fost repatriat in Polonia. Potrivit agentiilor de presa poloneze, Tuchlinksi se afla in Belarus in baza unei vize turistice. Jurnalistul a mai fost retinut de catre serviciile secrete belaruse in martie, anul acesta, impreuna cu alti doi ziaristi polonezi, in baza aceleiasi motivatii, potrivit careia nu ar fi beneficiat de acreditare in Belarus. Totodata, autoritatile de la Minsk au refuzat sa permita accesul in tara unui alt reprezentant al presei poloneze. Jurnalistul independent Marcin Smialowski a fost oprit, saptamana trecuta, la granita cu Belarusul, sub acelasi pretext al neacreditarii. "Suntem ingrijorati de actiunile restrictive indreptate impotriva colegilor nostri si solicitam autoritatilor belaruse sa le permita lui Adam Tuchlinksi si lui Marcin Smialowski sa transmita din Belarus fara teama ca vor fi tintele unor repercusiuni," a fost replica presedintelui Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor, Ann Cooper. Incidentele de saptamana trecuta survin arestarii recente a unor membri ai Asociatiei Poloneze din Belarus, in urma unor proteste initiate la Grodno. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.