Conducerea PC a anuntat ca va sustine deciziile adoptate de liderii Coalitiei de guvernamant, dar conservatorii par sa fi imbratisat din nou vechile apucaturi, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, declarand ca necesitatea schimbarii presedintilo
Conducerea PC a anuntat ca va sustine deciziile adoptate de liderii Coalitiei de guvernamant, dar conservatorii par sa fi imbratisat din nou vechile apucaturi, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, declarand ca necesitatea schimbarii presedintilor Camerelor reprezinta vointa "colegilor de coalitie", nu neaparat a conservatorilor. Intrebat daca, in opinia conservatorilor, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu reprezinta o piedica pentru realizarea programului de guvernare, Ciuca a raspuns ca aceasta este parerea colegilor de coalitie. "Si fiind colegii si partenerii nostri le respectam si le ascultam cu atentie opiniile si pozitiile domniilor lor", a spus el, fiind totodata de parere ca au existat anumite "nesincronizari" in relatia cu presedintii celor doua Camere, care nu ar fi contat foarte mult in procesul legislativ. Cu alte cuvinte, in ciuda recentelor promisiuni, PC imbratiseaza din nou o pozitie ambigua, conservatorii ramanand tributari cochetarilor cu fostul partid de guvernamant, PSD. Pe de alta parte, Ciuca a precizat ca PC va respecta deciziile liderilor Coalitiei pentru a nu fi "infranat" programul de guvernare. "Exista suspiciuni, in ceea ce priveste programul de guvernare, care trebuie aplicat intr-un termen extrem de comprimat, ca ar putea fi infranat. Pentru a elimina o asemenea suspiciune si pentru a nu exista temeri, consideram ca aceasta problema poate fi rezolvata, si anume sa sustinem revocarea (n.r. - a presedintilor celor doua Camere) in termeni constitutionali", a spus Ciuca. Acest subiect a creat "o anumita tensiune" in Coalitie si putea deveni unul de criza, care ar fi dus la instabilitate si la ratarea obiectivelor Guvernului, a mai spus el, aratand ca PC a hotarat detensionarea problemei, cu singura conditie ca aceasta sa se realizeze "intr-un mod legal". "Partidul Conservator isi reafirma dorinta de stabilitate politica si considera ca eforturile arcului guvernamental trebuie indreptate spre indeplinirea programului de guvernare al Cabinetului Tariceanu, al carui obiectiv principal este integrarea Romaniei in Uniunea Europeana", a adaugat el. "Noi tot timpul am sustinut ca nu vrem sa facem o schimbare a Regulamentului pentru sau impotriva unei persoane, pe simpatii sau pe antipatii. Consideram ca orice persoana este revocabila, numai ca aceasta revocare sa se realizeze in spiritul legii. De aceea, noi am stabilit ca, daca se considera ca aceasta este o prioritate, vom sprijini aceasta prioritate, cu o singura conditie, sa se realizeze in spiritul legii", a spus purtatorul de cuvant al PC. Ciuca a mai mentionat ca PC este preocupat in mod deosebit de reforma morala a societatii romanesti, prin sustinerea in Parlament a proiectului de lege privind controlul averilor ce nu pot fi justificate din venituri legale, precum si de asigurarea unor masuri de protectie sociala in eventualitatea majorarii TVA si de sprijinirea capitalului autohton printr-un pachet de legi. (Razvan GHEORGHE)
Coalitia a decis depesedizarea
CNC a hotarat sa-i revoce pana la 15 septembrie pe Vacaroiu si Nastase * Documentul prevede si modificarea Legii administratiei locale
Capii Coalitiei au decis, miercuri, in sedinta Consiliului National de Conducere, ca pana la 15 septembrie sa revoce presedintii celor doua Camere si sa modifice Legea administratiei locale pentru inlocuirea presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene care nu apartin actualei puteri. La capatul unei sedinte de aproape cinci ore, presedintii PNL, PD, UDMR si PC au semnat un document comun prin care se angajeaza sa sustina in Parlament urmatoarele proiecte: modificarea regulamentelor celor doua Camere si revocarea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, modificarea Legii administratiei publice locale, astfel incat, atat la revocarea, cat si la alegerea presedintilor si vicepresedintilor Consiliilor judetene sa actioneze aceleasi reguli. Termenul stabilit pentru realizarea celor doua proiecte este 15 septembrie. In declaratia comuna se mai arata ca membrii Coalitiei vor sprijini demersurile Guvernului in eforturile de refacere a zonelor calamitate in urma inundatiilor, in privinta integrarii in UE, precum si in vederea asigurarii transparentei declararii averilor, sustinerii capitalului romanesc si drepturilor minoritatilor.
TVA "zero" la produsele de baza n-a trecut
Propunerea PC privind TVA "zero" la produsele de baza nu figureaza in documentul Coalitiei. Dupa incheierea sedintei CNC al Coalitei, presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat presei ca are anumite rezerve in privinta reducerii TVA la zero pentru anumite produse.
"De cate ori s-a facut o reducere a TVA pentru anumite produse, pretul lor nu a scazut. Daca aplicam o asemenea masura, rezultatul final este ca vom avea mai putini bani la buget, dar preturile nu vor scadea", a explicat premierul. In privinta alegerilor anticipate, Tariceanu a spus: "Calendarul propus nu este facut sa ne duca la anticipate, ci se refera la o serie de actiuni pe care le consideram necesare, astfel incat actiunea Coalitiei sa fie eficienta in plan legislativ (...) La alegeri anticipate putem recurge oricand. Obiectivul meu, ca premier, nu este sa ajung cu orice pret la anticipate, ci sa ne punem in practica programul de guvernare si sa ne realizam obiectivele politice pe care le avem".
Preocupari privind combaterea coruptiei
Referindu-se la declaratiile facute de presedintele Basescu la radioul public, Tariceanu a sustinut ca exista o serie de lucruri care il preocupa in egala masura ca si pe Basescu. "Faptul ca sistemul de sanatate este ineficient l-am spus nu o data in public si imi pare bine ca presedintele este de acord ca trebuie facuta o reforma profunda a sistemului de sanatate. Sunt si eu preocupat, in egala masura cu presedintele, sa eliminam coruptia din vami. Sunt interesat ca masurile de privatizare, cum a fost in cazul Petrom, sa-si atinga scopul initial vizat si nu sa se intample o deturnare a acestei intentii. Toate aceste chestiuni ma preocupa in egala masura si pe mine, ca premier si vor figura pe agenda Guvernului pentru a le gasi rezolvarea potrivita", a completat premierul. Tariceanu a adaugat ca, in egala masura, nu poate sa accepte ca asupra Guvernului sa planeze banuieli de coruptie. "De aceea cred ca este necesara o desecretizare a informatiilor primite de la serviciile specializate, pentru a constata daca exista sau nu astfel de cazuri. Daca se va constata ca anumiti membri ai Guvernului pot fi suspectati de acte de coruptie, atunci autoritatile trebuie sa-si faca datoria. Pe baza acestor documente eu afirm, insa, ca de altfel si presedintele, ca nu exista coruptie in Guvern. Dar, din pacate, interpretarile care s-au dat au facut sa planeze astfel de suspiciuni si tocmai pentru ca ele sa fie indepartate cred ca este nevoie de o analiza in CSAT", a mai spus Tariceanu. (O.B.)
Se intrevede o sesiune extraordinara
Senatorii Puterii grabesc debarcarea lui Vacaroiu
Senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a declarat ieri ca partenerii din Coalitie doresc ca noul regulament sa fie adoptat de Senat intr-o sesiune extraordinara convocata cu o saptamana inaintea sesiunii ordinare, desi liderii partidelor din arcul guvernamental au stabilit data de 15 septembrie ca termen pentru schimbarea presedintilor celor doua camere parlamentare. Scopul acestei intentii este ca, la inceputul sesiunii ordinare, cand se va discuta noua componenta a Biroului Permanent, coalitia majoritara sa poata realiza schimbarea presedintelui Senatului. "Cu cat mai repede il vom schimba pe actualul presedinte al Senatului cu atat mai bine", a declarat liderul grupului senatorial al Aliantei DA, Puiu Hasotti, potrivit Rompres. Conform senatorului Popa, proiectul pentru noul regulament contine doua modalitati in care presedintele Senatului poate fi schimbat: pentru incalcarea Constitutiei, a regulamentului, obstructionarea activitatii legislative sau prin votul majoritatii simple a senatorilor. "Noile modificari ale regulamentului ar trebui adoptate de plenul Senatului inainte de inceperea sesiunii ordinare", a adaugat senatorul liberal. Reprezentantii Coalitiei se tem totusi ca presedintele Senatului ar putea sa refuze convocarea unei sesiuni extraordinare. (O.B.)
PSD ameninta cu o reactie "extrem de dura"
Actuala Coalitie a luat decizia politica de a incalca Constitutia si legile tarii, declansand un atac direct asupra PSD, a sustinut ieri purtatorul de cuvant al pesedistilor, Cristian Diaconescu (foto). Liderul PSD crede ca politicienii puterii se concentreaza, in prezent, exclusiv pe modificarea legilor pentru a schimba persoane. "Este o ofensiva impotriva tuturor membrilor celui mai important partid de opozitie si o bataie de joc la adresa cetatenilor Romaniei, care si-au ales in mod democratic reprezentantii din randurile PSD", mai spune Diaconescu, intr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, "prin aceste jocuri murdare", actuala putere doreste sa deturneze atentia opiniei publice de la problemele pe care le-a creat Romaniei. "Este vorba de criza politica din Coalitie, care a blocat guvernarea si incapacitatea de a parcurge drumul catre integrarea in UE, ceea ce va duce la amanarea termenului aderarii, cu toate consecintele directe pentru romani: pierderea unor fonduri importante si posibilitatea reintroducerii vizelor, care va limita libera circulatie a cetatenilor Romaniei", a adaugat Diaconescu. Potrivit senatorului PSD, o alta problema creata Romaniei de actuala putere se refera la "impovararea romanilor cu facturi uriase la intretinere, in iarna care urmeaza". "In aceste conditii, jocul politic democratic s-a rupt. Nu cred ca se mai poate pune problema functionarii statului de drept. Reactia PSD va fi unitara si extrem de dura. Este clar, in acest moment, ca nu mai exista nici o cale de dialog cu actuala putere", se mai arata in comunicatul lui Diaconescu. Social-democratii mai spun ca vor sustine respectarea mecanismului democratic prin care au fost alesi presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si pe toti membrii din teritoriu asupra carora "actuala putere, incalcand regulile democratiei, a declansat prigoana politica". La randul sau, liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri, de la Deva, ca "ii va sprijini ferm pe presedintii celor doua Camere, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, dar si pe presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene amenintati cu epurarea". (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.