Societatile la care statul este actionar in limita a 25% din capitalul social vor putea sa acceseze programul SAPARD, dupa ce pana in prezent doar firmele private puteau beneficia de fonduri comunitare prin acest sistem, a anuntat, ieri, Samoila Szab
Societatile la care statul este actionar in limita a 25% din capitalul social vor putea sa acceseze programul SAPARD, dupa ce pana in prezent doar firmele private puteau beneficia de fonduri comunitare prin acest sistem, a anuntat, ieri, Samoila Szabo, directorul general al Agentiei SAPARD, citat de Mediafax. "Companiile la care statul are actiuni vor putea realiza proiecte SAPARD vizand prelucrarea si marketingul produselor agricole si piscicole, acvacultura, dar si investitii in exploatatii agricole", a spus Szabo intr-o conferinta de presa. El a precizat ca Executivul european a aprobat recent o serie de modificari si completari propuse de Romania in vederea cresterii ritmului de absorbtie a fondurilor. Printre acestea se numara cresterea gradului de cofinatare publica, a valorii maxime eligibile pentru unele proiecte, precum si extinderea ariei potentialilor beneficiari. "Se vor putea realiza investitii prin SAPARD chiar si in mediul urban, daca acesta este amplasat in zona montana", a precizat Szabo. Conform noilor prevederi, pentru proiectele privind investitii in fermele de crestere a animalelor si pasarilor realizate conform standardelor europene, valoarea totala eligibila va putea ajunge pana la doua milioane de euro, comparativ cu 500.000 euro in prezent. De asemenea, cofinantarea publica va fi majorata de la 50% la 55% in cazul proiectelor realizate de persoane in varsta de pana la 40 ani. In acelasi timp, pentru zonele montane, cofinantarea va creste pana la 60%, respectiv 65% pentru persoanele in varsta de pana la 40 de ani. In ceea ce priveste proiectele de acvacultura, valoarea totala eligibila a proiectelor va fi de 500.000 euro fata de 200.000 euro in prezent. Reprezentantul SAPARD a mai mentionat ca Agentia a solicitat Comisiei Europene realocarea unor fonduri de circa 70 de milioane de euro pentru refacerea lucrarilor distruse de inundatii. Circa 20 de milioane de euro vor proveni de la masura privind managementul apei, care ar fi urmat sa fie acreditata in aceasta toamna si vor fi utilizati pentru refacerea unor diguri sau lucrari de protectie impotriva inundatiilor. Restul fondurilor pentru proiectele de infrastructura rurala vor fi asigurate prin redistribuirea unor sume de la programe pentru care exista un interes mai scazut. Valoarea totala a pagubelor produse de inundatii proiectelor de infrastructura rurala se ridica, pana in pezent, la 25 milioane de euro, iar evaluarea lucrarilor nu a fost inca finalizata, potrivit oficialilor SAPARD. Sumele angajate de Agentia SAPARD pana in prezent se ridica la 642 de milioane de euro, din care au fost efectuate plati de 350 de milioane de euro. Anul viitor, Romania trebuie sa atraga fonduri de circa 600 milioane de euro, in caz contrar fondurile urmand sa fie pierdute.
Agentia va verifica subcontractarea lucrarilor
Directorul general al Agentiei SAPARD a mai spus ieri ca vor fi luate masuri impotriva firmelor care subcontracteaza in mare parte lucrarile de infrastructura rurala, dupa ce au castigat licitatiile de realizare a proiectelor. "Exista societati mari care castiga licitatiile si le subcontracteaza chiar in totalitate, iar normele impun un plafon de 30%", a spus Szabo. El a precizat ca este vorba de peste zece companii, fara sa mentioneze detalii. Szabo a anuntat ca in perioada urmatoare vor fi controlate subcontractele incheiate la nivel national. In functie de situatiile care vor fi identificate, este posibila rezilierea contractelor, iar platile vor fi facute doar pentru lucrarile realizate conform procedurii. Oficialul SAPARD a mai afirmat ca au mai fost semnalate cazuri in care unele societati au castigat licitatii la mai multe lucrari, iar proiectele nu au fost efectuate la timp. "Avem 3-4 societati cu astfel de probleme. Nu vom acorda termene prelungite", a mentionat Szabo, care a adaugat ca daca nu exista motive intemeiate pentru intarzierea lucrarilor, contractele vor fi reziliate. Intretinerea lucrarilor de infrastructura rurala revine consiliilor locale, a mentionat oficialul SAPARD. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.