Garana Jazz Festival, cu caracter international, este singura manifestare de acest gen organizata in aer liber din Romania si cea mai de amploare din Estul Europei. Editia din acest an, a 9-a, va avea loc in perioada 12-14 august. Intre participanti
Garana Jazz Festival, cu caracter international, este singura manifestare de acest gen organizata in aer liber din Romania si cea mai de amploare din Estul Europei. Editia din acest an, a 9-a, va avea loc in perioada 12-14 august. Intre participanti se regasesc nume cu rezonanta pe plan mondial - cum ar fi chitaristii Mike Stern si Stanley Jordan, dar si muzicieni din Austria, Suedia, Germania, Ungaria si Cehia. Dintre ai nostri si-au confirmat prezenta, printre multi altii - potrivit lui Marius Giura, unul dintre organizatori -, Bega Blues Band, Mircea Tiberian, Teodora Enache, Liviu Butoi.
Festivalul de la Garana (sau Wolfsberg) - localitate situata in Muntii Banatului, langa statiunea Semenic, la 45 de minute de Resita - s-a nascut in urma cu noua ani, are public fidel, in majoritate romani din Bucuresti, Cluj, Iasi, Oradea, multi din diaspora, dar si nemti, cehi ori unguri. Anul acesta nu exista o tema, insa acest aspect va fi compensat de recitaluri, lansari de carte (12 august, orele 18.00 - "Dandismul" de Adriana Babeti, Editura Polirom, prezinta Mircea Mihaies; 13 august, orele 19.00 - "Lindenfeld" de Ioan T. Morar, aceeasi editura, acelasi prezentator; 14 august, orele 18.00 - "Evanghelia dupa Arana" de Nicolae Strambeanu, Editura Humanitas), expozitii si workshop-uri "ad-hoc" cu jazzmenii invitati. In cele trei zile, pe scena de lemn din poiana Garanei vor fi 11 cantari, dintre care sapte autohtone.
Mike Stern si Stanley Jordan vor veni pentru prima data la noi in tara pentru un concert. Pe plan international, la ora actuala sunt recunoscuti drept doi dintre cei mai valorosi chitaristi de jazz din lume.
Americanul Stern a debutat la 22 de ani cu formatia "Blood, Sweat & Tears". Cariera internationala si-a inceput-o insa altauri de Miles Davis, in 1981, iar patru ani mai tarziu isi lansa primul album solo. A fost nominalizat de trei ori la Premiul Grammy, pentru albumele "Is What It Is", "Between the Lines" si "Voices". Va concerta la Garana in seara deschiderii, de la orele 19.00.
Jordan a studiat mai intai pianul, dar la 11 ani a optat pentru chitara. Celebritatea i-au adus-o anii '80 datorita unor noi tehnici de interpretare. A cantat o vreme pe strazile New York-ului si si-a lansat primul album in 1982. Prin procedeul numit "atingere" sau "bataie", a reusit sa obtina sonoritati asemanatoare unui instrument cu claviatura. Are in palmares 12 albume. Jordan va canta in seara inchiderii Festivalului de la Garana.
Festivalul este produs si organizat de Marius Giura si Fundatia Culturala Jazz Banat, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor din Romania, al Consiliului Judetean Caras-Severin si al Consiliului Judetean Timis si in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, Centrul Ceh din Bucuresti, Centrul Cultural al Republicii Ungare si Pro Helvetia. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.