Cel mai bine pazit secret israelian, "rasufla" din cand in cand, au grija monitorizatorii lumii sa faca cunoscute anumite secrete. Ca de pilda secretele bombei atomice israeliene. Pentru specialisti continua sa fie un secret de unde si-au facut rost
Cel mai bine pazit secret israelian, "rasufla" din cand in cand, au grija monitorizatorii lumii sa faca cunoscute anumite secrete. Ca de pilda secretele bombei atomice israeliene. Pentru specialisti continua sa fie un secret de unde si-au facut rost israelienii, in 1958, de "apa grea", element esential in procesul fabricarii plutoniumului nuclear. Televiziunea britanica BBC a relatat zilele trecute ca Marea Britanie a fost furnizorul. 20 de tone de "apa grea" au fost vandute cu 1,5 milioane de lire sterline; transportul a fost facut, in secret, de un vapor englezesc. Nu toti ministrii premierului Harold Macmillan fusesera incunostiintati de tranzactia nucleara, care a fost ascunsa si de Statele Unite. Washington-ul refuzase ani in sir sa vanda Israelului "apa grea", conditionand tranzactia de angajamentul oficial al Ierusalimului ca nu va fabrica armament atomic. Fostul ministru al Apararii Robert McNamara, sub presedintia lui John Kennedy, a fost surprins de emisiunea BBC-ului. Lordul britanic Gilmor nu a fost surprins de dezvaluirile BBC-ului, el a declarat ca englezii stiau ca apa grea va fi folosita de evrei la fabricarea bombei atomice, au facut afacerea pentru ca Israelul a platit bani multi.
Cum spuneam, mai ales in afacerile cu armament, banii nu au miros.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.