Mai multe familii de romani au fost evacuate ieri, din localitatea Hadareni, judetul Mures, ca urmare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), in cazul conflictului interetnic petrecut in septembrie 1993, in care patru persoane au fost
Mai multe familii de romani au fost evacuate ieri, din localitatea Hadareni, judetul Mures, ca urmare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), in cazul conflictului interetnic petrecut in septembrie 1993, in care patru persoane au fost ucise si 13 case incendiate. Sentinta ICCJ din luna mai a.c. a incheiat seria proceselor demarate dupa acest incident, parte dintre acestea finalizate in 1999 cu condamnarea pentru omor a cinci oameni. Magistratii ICCJ au acordat victimelor conflictului despagubiri materiale in valoare de 1,3 miliarde de lei, precum si daune morale in valoare totala de 580 de milioane de lei.
Jandarmii asigura ordinea
Altfel, jandarmii de la Inspectoratul Teritorial de Jandarmi Mures (ITJM) au fost mobilizati in zona pentru a detensiona situatia. Seful ITJ Mures, colonelul Marius Stelian Bonteanu, a declarat, citat de Mediafax, ca situatia se afla sub control, in pofida nemultumirii oamenilor. "Cei zece jandarmi care se afla la fata locului asigura protectia executorului judecatoresc. Noi participam cu forte la solicitarea Inspectoratului Judetean de Politie Mures si, impreuna cu acesta, participam la punerea in executare a hotararii judecatoresti. Este vorba de executarea silita a circa zece familii. In caz de nevoie, vom suplimenta fortele", a declarat colonelul Marius Stelian Bonteanu.
Dupa cum se stie, prin sentinta data de CEDO in luna iulie a acestui an, statul roman este obligat sa plateasca, in cel mult trei luni, despagubiri in valoare de peste 500.000 de euro.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.