Evenimente ca acestea trebuie sa mutileze sufletul profesorului in clasa caruia s'a produs, sa-l transforme in adevarat parinte sufletesc al copiilor, sa-l faca un cercetator neobosit al cauzelor si al mediei determinante al unui gest ca atare, si in
Evenimente ca acestea trebuie sa mutileze sufletul profesorului in clasa caruia s'a produs, sa-l transforme in adevarat parinte sufletesc al copiilor, sa-l faca un cercetator neobosit al cauzelor si al mediei determinante al unui gest ca atare, si in consecinta sa ia toate masurile de rigoare.
Sa apara pe estrada invatamantului ca un confesor, si strangand in mana stanga pacatele corpului si a pedagogiei bolnavicios de invechita, sa le spulbere in zari, iar cu mana dreapta sa ofere confratilor, un nou manunchi de principii pedagogice, care sa aduca cu ele liniste si satisfactie vietii psihice a generatiei de acum.Evenimente ca acestea, care nu mai pot ramane simple accidente sau simple exemplare bolnavicioase, ci se transforma in raport de cauzalitate, luind aspect de cerc vicios inlauntrul caruia victimele cresc, evenimente ca acestea zic, trebuie sa misti cea mai sensibila pacla de "domn profesor ", cea mai soricoasa suprafata cutanee de pedagog veritabil (?) sau improvizat, si sa-l determine la a cauta, a scotoci, a descoperi cauza si remediul endemiei sinuciderilor. Si cu toate acestea, cu tot acest "trebuie"mare si vertiginos ca un obuz de 75, nici un urmas al lui Comentus si Rousseau, nici un maestru cu ochelari si cioc, nici un doctor in stiintele lui Kant si Wund, nu s'a ridicat in picioarele de dindarat, va strig:
- Stati confratilor ca trebuie sa cercetam. Stati sa ne gandim cu capul si sa hotaram ce trebuie si ce nu trebuie sa facem. Numic. Cu fiecare anotimp, cu fiecare examen, cu fiecare clasa, cu fiecare bacalaureat, numarul victimelor creste, crucile se inmultesc in cimitire, profesorii se ingrasa si fac... politica (cei casatoriti fac si copii) iar bietii parinti ingroapa vlastarul cu idealuri cu tot.
ZIUA, 11 august 1937


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.