Romania trebuie sa pregateasca pana la aderare institutii capabile sa absoarba si sa gestioneze fondurile europene alocate sectorului agricol, de peste patru miliarde de euro, pentru perioada 2007-2009, a declarat, ieri, secretarul de stat pe problem
Romania trebuie sa pregateasca pana la aderare institutii capabile sa absoarba si sa gestioneze fondurile europene alocate sectorului agricol, de peste patru miliarde de euro, pentru perioada 2007-2009, a declarat, ieri, secretarul de stat pe probleme de integrare in Ministerul Agriculturii, Mugur Craciun, intr-o conferinta de presa. Din totalul fondurilor europene, circa 967 de milioane de euro vor fi directionati catre platile directe pe cele 40 de milioane de parcele detinute in prezent de Romania, 732 de milioane de euro pentru interventia in piata si cea mai mare suma - 2,3 miliarde euro pentru dezvoltare rurala. "Romania a decis sa infiinteze doua agentii de plati pentru gestionarea fondurilor europene alocate Romaniei in cadrul Politicii Agricole Comune, si anume Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (infiintata prin Legea 1/2004) si Agentia de Plati pentru dezvoltare rurala si pescuit - care se va construi pe actuala Agentie Sapard" a spus Craciun, citat de Rompres. Acesta a precizat ca pentru pregatirea managementului fondurilor europene s-a consolidat capacitatea institutionala a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura - in prezent fiind angajate 1.047 persoane, iar incepand cu 1 iulie 2005 a inceput derularea a patru forme de sprijin acordat fermierilor de la bugetul national in vederea pregatirii procedurilor si mecanismelor care urmeaza a fi aplicate dupa aderare. Cele patru forme de sprijin derulate prin Agentia de Plati sunt ajutorul pentru depozitarea privata, primele la export, sprijinul pentru seminte certificate si ajutorul pentru prima de asigurare in cazul calamitatilor. Potrivit lui Mugur Craciun, din 2007 Agentia de Plati va derula nu numai formele de spijin comunitare, ci si cele nationale. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.