Basescu: "Sunt baieti destepti care cumpara de la hidro si vand la o anumita clientela energia electrica si baietii fara noroc in viata care consuma numai de pe termo si de multe ori peste pretul pietei"
Piata energiei electrice reprezinta unul
Basescu: "Sunt baieti destepti care cumpara de la hidro si vand la o anumita clientela energia electrica si baietii fara noroc in viata care consuma numai de pe termo si de multe ori peste pretul pietei"
Piata energiei electrice reprezinta unul dintre punctele fierbinti atinse de presedintele Traian Basescu in declaratiile facute in urma cu doua zile. Basescu a criticat sistemul inechitabil de alocare a energiei electrice. Sistemul de achizitie a energiei electrice a fost pus la cale, sub pretextul liberalizarii pietei, de fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, care a definit atat consumatorii eligibili, cat si furnizorii de energie electica. Un numar relativ restrans de firme aveau, in acest context, acces la energie ieftina pe care o vindeau apoi la preturi mai mari celor care nu aveau conexiunile necesare pentru a beneficia de astfel de avantaje. Astfel, in perioada 2000-2004 o serie de firme apartinand unor oameni politici cunoscuti si-au putut rotunji substantial profiturile, folosindu-se de aceasta filiera. Sa luam, spre exemplu, numai cazul Grivco, aflata in proprietatea lui Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator (PUR pe atunci). Firma, autorizata ca furnizor eligibil, a obtinut, in 2003, un contract semnificativ pentru furnizarea energiei electrice catre Metrorex. De altfel, Dan Ioan Popescu este cercetat penal incepand de alaltaieri cu privire la sursele pe baza carora si-a strans averea fabuloasa in perioada 2000-2004. O mana de oameni destepti a pus la punct un sistem prin care isi asigura un acces exclusiv la energia ieftina furnizata de Hidroelectrica. Presedintele Basescu s-a aratat, in acest context, intrigat de rapiditatea cu care a fost decisa liberalizarea pietei de la 55% la 83%, o actiune buna in sine, dar care se pare are lacune la capitolul aplicare, pentru ca agentii economici nu beneficiaza de conditii similare la start. "Liberalizarea energiei s-a facut partial, in proportie de 55%, in timpul guvernarii PSD. Aveam obligatia sa facem liberalizarea la energie in 2006; dintr-o data ne-a lovit graba si facem liberalizare pana la 83% anul acesta si nu in 2006, cum aveam ca angajament in conditiile in care - scuzati-ma ca o spun - este un sistem, ca sa nu-l etichetez "mafiot" inechitabil de alocare a energiei", a afirmat presedintele Romaniei. Surse din MEC ne-au declarat ca pentru un statut preferential, care permite obtinerea de energie electrica la preturi mici, trebuie achitata unor persoane "strategic asezate" o suma echivalenta cu 10% din valoarea contractului. Acesta este si motivul pentru care unii directori ai unor companii producatoare de energie electrica sunt extrem de bogati.
Ceata de la Hidroelectrica
Semnele de intrebare cu privire distributia energie electrice produse de Hidroelectrica sunt accentuate si de "ceata" care pluteste in jurul contractelor directe inchiate cu consumatorii eligibili. Avand in vedere ca, in prezent, Hidroelectrica poate furniza energie electrica la cele mai bune preturi, gratie costurilor mici de productie, am incercat sa aflam in ce conditii un agent economic poate deveni client direct al companiei (autorizata de ANRE si ca furnizor eligibil). Pana la inchiderea editiei, directorul de Marketing, Privatizare si Afaceri In- ternationale al companiei, Carmen Marin, nu ne-a putut furniza, insa, date in acest sens. Conform Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei Electrice (ANRE), cantitatea de energie electrica pe care Hidroelectrica este obligata sa o vanda Electrica este mai mica de jumatate din cantitatea totala produsa in hidrocentrale. Pentru restul, de peste 50% din productie, Hidroelectrica isi poate stabili fara nici o interventie din partea organismelor de reglementare a statului care sunt clientii. Iar faptul ca nu sunt facute publice conditiile in care se fac aceste contractari, lasa loc la posibile abuzuri. Cu alte cuvinte, nu exista reguli clare dupa care sa se poata face o verificare privind accesul la energie mai ieftina, putand exista in acest context situatii in care nu se respecta criteriile dupa care ar trebui sa functioneze economia de piata. Adica, piata este liberalizata pentru toti agentii economici, dar la metodele de acces la energie nu sunt accesibile tuturor.
"Intr-adevar, s-a dezvoltat un sistem prin care exista in Romania companii care pot cumpara energie ieftina de la producatorii de energie ieftina si exista companii care nu au acces la aceasta energie ieftina. Pot banui doar ca aceasta impartire s-a facut pe criterii de relatii politice mai mult decat pe criterii de relatii economice. Se stie foarte clar ca in afara de varfurile de consum pe care le acopera Hidroelectrica in momentul de fata, o mare parte din energia produsa de Hidroelectrica vizeaza alte destinatii, catre export, catre consumatori interni, prin intermediari selectati pe spranceana", a declarat pentru BBC analistul Carol Popa. El a precizat ca acesti intermediari au fost, in general, selectati in guvernarea precedenta, in perioada 2000-2004, si contractele lor sunt in derulare si in momentul de fata. In opinia lui Carol Popa, chiar daca piata este in prezent liberalizata la 83%, numai circa 40% dintre consumatorii eligibili au incheiat contracte pentru a obtine energie electrica de la furnizori conform pietei libere.
Agentii economici isi pot alege singuri furnizorul
Gradul de deschidere al pietei de energie electrica din Romania a crescut de la 1 iulie de la 55% la 83%. Cu alte cuvinte, de la acea data orice consumator non-casnic poate deveni consumator eligibil si isi poate alege singur furnizorul de energie electrica. Potrivit estimarilor ANRE, peste 600.000 de consumatori ar putea sa isi negocieze contractele de furnizare, in conditiile in care pana la 1 iulie circa 2000 de firme mari puteau beneficia de statutul de consumator eligibil, corespunzator unui grad de deschidere a pietei de 55%. Consumatorii eligibili pot achizitiona energie electrica, prin contract direct incheiat cu un furnizor autorizat sau de pe "Piata pentru ziua urmatoare", care functioneaza dupa modelul unei burse, dupa reguli stabilite de ANRE. Multi dintre agentii economici care ar putea beneficia in acest moment de conditii mai bune nu beneficiaza insa de informatii suficiente privind accesul la aceasta piata. Chiar daca ANRE a tiparit in 100.000 de exemplare un ghid care contine drepturile si obligatiile unui consumator eligibil, cifra este mica avand in vedere ca publicatia se adreseaza unui public de 6 ori mai numeros. In plus, informatiile respective nu sunt disponibile pe Internet.
Potrivit purtatorului de cuvant ANRE, Alexandru Sandulescu, autoritatea a autorizat pana in prezent 80 de furnizori eligibili, care pot cumpara energie electrica de la producatorii romani sau din import si o pot vinde apoi consumatorilor eligibili. Pentru a putea deveni furnizor eligibil de energie electrica, o firma trebuie sa indeplineasca o serie de conditii de natura tehnica si financiara prevazute de legislatia in domeniu si sa obtina, in plus, acordul unui comitet de reglementare format din presedintele ANRE, un vicepresedinte si alti 3 reglementatori (in general directori din cadrul ANRE). Acest comitet este de fapt cel care decide cine poate si cine nu sa primeasca statutul de furnizor, indiferent de argumentele aduse de o firma care vrea sa se inscrie in aceasta categorie. Licenta de furnizare se acorda pe o perioada de doi ani putand fi ulterior prelungita.
In replica la afirmatiile presedintelui, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat la Radio Romania Actualitati ca afirmatiile presedintelui sunt nefondate. El a promis pentru ieri o conferinta de presa unde trebuia sa dovedeasca folosind "cifre si contracte" modul in care a functionat piata liberalizata de energie electrica in luna iulie. Ministrul nu a reusit, insa, sa-si respecte promisiunea si a anuntat ieri, cu numai cateva ore inainte de momentul in care ar fi trebuit sa o tina, amanarea conferintei pentru joi. Motivul oficial a fost programul mult prea incarcat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.