Dupa regimul totalitar al lui Smirnov, romanii transnistreni se tem cel mai tare de cursul de istorie integrata promovat de presedintele de la Chisinau, Vladimir Voronin. Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni a organizat ieri la Centrul "Eudox
Dupa regimul totalitar al lui Smirnov, romanii transnistreni se tem cel mai tare de cursul de istorie integrata promovat de presedintele de la Chisinau, Vladimir Voronin. Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni a organizat ieri la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" un seminar cu profesorii si elevii de la scolile cu grafie latina din Transnistria, seminar in cadrul caruia acestia au avut posibilitatea sa-si prezinte problemele. Asa cum au subliniat si la intalnirea de la Cotroceni, profesorii romani din Transnistria au cerut sprijin atat fata de Tiraspol, cat si fata de Chisinau. Presedintele Vladimir Voronin a impus profesorilor de istorie din Republica Moldova un nou manual, prezentat pe larg in paginile ZIUA, de asa numita "istorie integrata", care sub masca prezentarii istoriei in context european nu face altceva decat sa reia tezele staliniste privitoare la romani. Manualul in cauza prezinta Romania ca tara ocupanta a Basarabiei, o tara de "fascisti" si "legionari" care nu au facut altceva decat sa jefuiasca Basarabia. Directorul liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Ivcev, si-a exprimat temerea ca linistea aparenta din partea autoritatilor transnistrene a fost obtinuta cu pretul impunerii acestei istorii integrate.
Genocid cultural
Profesorii si elevii de la scolile si liceele romanesti din Transnistria au acuzat regimul de la Tiraspol de incalcarea drepturilor omului in ceea ce priveste afirmarea si pastrarea identitatii si limbii nationale. "Pe langa incercarea din vara anului 2004 de a ne inchide scolile, regimul totalitar al lui Igor Smirnov duce o politica de rusificare a romanilor basarabeni din Transnistria. In Transnistria exista o cenzura a presei scrise in limba romana cu grafie latina. Elevii nostri invata foarte greu limba romana pentru ca nu au acces la carti sau alte mijloace de informare. Site-urile Internet in limba romana sunt blocate, iar in bibliotecile din Transnistria se gasesc inca numai cartile lui Lenin, Leonid Brejnev si ale autorilor literaturii sovietice proletcultiste", a declarat Ion Iovcev, directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol.
"Mentinerea procesului educational in limba romana in scolile transnistrene are o importanta strategica pentru mentinerea identitatii culturale, spirituale si lingvistice a romanilor din dreapta Nistrului", a afirmat secretarul de stat Mihai Gheorghiu de la Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. El a aratat ca, in prezent, cand atat Romania, cat si Republica Moldova se pregatesc pentru integrarea in Uniunea Europeana, este esential ca scolile romanesti din Transnistria sa ramana temple ale valorilor europene si democratice. Secretarul de stat a mai precizat ca MAE pregateste un program prin care sa se ofere sprijin financiar si logistic pentru functionarea scolilor romanesti de pe teritoriul autoproclamatei republici transnistrene. (G.D)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.