Domnule ministru, Romania detine timp de doi ani mandatul de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU. In acest interval, a dobandit, probabil, un anumit tip de expertiza onusiana. Care sunt cele mai importante teme ce se discuta in cad
Domnule ministru, Romania detine timp de doi ani mandatul de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU. In acest interval, a dobandit, probabil, un anumit tip de expertiza onusiana. Care sunt cele mai importante teme ce se discuta in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite la sfarsitul anului 2005?
Anul 2005 are o dubla semnificatie pentru ONU, respectiv una simbolica si una politica. Cele doua dimensiuni sunt insa inter-conectate. Aspectele de simbolistica au generat o mobilizare a interesului politic la nivel inalt pentru adaptarea organizatiei mondiale la noile realitati internationale. Din perspectiva simbolica, anul 2005 marcheaza implinirea, la 24 octombrie, a sase decenii de functionare a Organizatiei Natiunilor Unite. Aceasta demonstreaza viabilitatea organizatiei care a reusit, in ciuda modificarilor intervenite in ansamblul relatiilor internationale, sa-si pastreze utilitatea, si sa-si demonstreze viabilitatea.
Pe acest fond, cea de a 60-a sesiune a Adunarii Generale a ONU, care va debuta la New York, la mijlocul lunii septembrie, a capatat o incarcatura politica deosebita. Reuniunea plenara la nivel inalt a celei de a 60-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU are ca obiectiv principal obtinerea sprijinului politic necesar al statelor membre in vederea demararii amplului proces de reforma a Organizatiei mondiale, avand menirea sa sporeasca credibilitatea si eficienta acesteia, precum si adaptarea multilateralismului in forma sa cea mai clasica la provocarile si oportunitatile actuale din viata internationala. De asemenea, Summit-ul va fi consacrat evaluarii modului in care sunt indeplinite de catre statele membre Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, adoptate cu prilejul Summit-ului Mileniului din anul 2000. Romania va fi prezenta la New York cu o delegatie condusa de presedintele Traian Basescu.
Cum se pozitioneaza Romania in acest context? Reuseste diplomatia romana sa isi faca simtita prezenta in cadrul acestor dezbateri?
In primul rand si pentru Romania anul 2005 are o simbolistica speciala din perspectiva relatiei cu ONU. La 24 decembrie vom sarbatori 50 de ani de la admiterea tarii noastre in organizatia mondiala.
In acelasi timp, Romania detine, incepand cu 2004, calitatea de membru ales in Consiliul de Securitate al ONU, pentru un mandat de doi ani. Este o perioada deosebit de dinamica, cu evolutii determinante pentru destinul nostru european si euro-atlantic. Acest mandat ofera tarii noastre doua dimensiuni de implicare in afacerile globale gestionate de Consiliul de Securitate. Pe de o parte, presupune atributii de comunicare, mediere sau coordonare in legatura cu temele majore asociate pacii si securitatii mondiale aflate pe agenda Consiliului la un anumit moment, iar pe de alta parte, avem oportunitatea promovarii si a interesului nostru national, printr-o contributie de substanta la mentinerea pacii si securitatii internationale, cu accent deosebit pe dimensiunea regionala a conceptului de securitate.
Retrospectiv, la sfarsitul mandatului sau de membru nepermanent al Consiliului de Securitate, cum caracterizati performantele Romaniei de pana acum in aceasta calitate?
Calitatea de membru in Consiliul de Securitate al ONU reprezinta una dintre cele mai complexe si angajante posturi in care se poate afla un stat in planul multilateralismului onusian. Din ea decurge o serie substantiala de oportunitati, dar si de responsabilitati si provocari, de felul in care acestea sunt valorificate, asumate sau depasite depinzand, in cele din urma, de tonul perceptiei generale asupra prestatiei unui membru al Consiliului de Securitate, si in special a unui membru ales. Din aceasta perspectiva sunt apreciate prestatiile noastre coerente, credibile si eficiente de pana acum, precum si capacitatea de reactie in timp real la evolutiile uneori rapide din domeniul pacii si securitatii internationale.
Tara noastra a asigurat presedintia Consiliului de Securitate in luna iulie 2004 si, conform rotatiei alfabetice, acest lucru se va repeta si in luna octombrie a acestui an. De un real succes s-a bucurat dezbaterea tematica privind cooperarea dintre ONU si organizatiile regionale in procesele de stabilizare, subiect propus de Romania pe perioada in care detine presedintia Consiliului de Securitate.
Cu titlu de exemplu si din perspectiva statistica, pe perioada presedintiei romanesti s-au desfasurat 25 de reuniuni ale Consiliului de Securitate concretizate in adoptarea a 6 rezolutii, 4 declaratii prezidentiale si 3 comunicate oficiale, abordand o gama vasta de subiecte, de la dosarele europene (Bosnia si Hertegovina, Kosovo, Georgia), la situatia din Orientul Mijlociu, Irak si Afganistan si terminand cu dosarele africane, in special criza umanitara din zona Darfur-Sudan.
In plus, as dori sa mentionez ca Romania este singurul membru al Consiliului de Securitate care detine trei portofolii in organismele subsidiare ale Consiliului si anume presedintia Comitetului 1540 privind neproliferarea armelor de distrugere in masa, presedintia Comitetului 1518 privind Irakul si vicepresedintia Comitetului 1267 referitor la eficientizarea regimului de sanctiuni impuse talibanilor si Al-Queda.
Ati mentionat exercitarea de catre tara noastra a presedintiei Consiliului de Securitate in luna octombrie a acestui an. Vorbiti-ne despre noile coordonate de actiune pe care doriti sa le promovati.
Anul 2005 reprezinta o etapa de maturizare si valorizare mai atenta a mandatului de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, conduita noastra subscriindu-se multilateralismului eficient ca modalitate de a conferi coerenta si legitimitate actiunilor la nivel international.
Romania va continua sa mentina subiectul cooperarii dintre ONU si organizatiile regionale in procesele de stabilizare in atentia Consiliului de Securitate pana la sfarsitul mandatului sau actual, iar pe baza rezultatelor dezbaterii tematice anterioare va urmari adoptarea unui proiect de rezolutie in acest domeniu. Evenimentul ar reprezenta o dubla premiera: prima rezolutie ONU in domeniu, iar pentru tara noastra ar fi primul demers de acest tip initiat de Romania. Mai mult decat atat, prin perenizarea temei la nivelul Consiliului de Securitate, cat si prin potentialul acesteia de a genera o valoare adaugata in gestionarea pacii si securitatii internationale, tara noastra va lasa o mostenire concreta, legandu-si numele de o evolutie semnificativa in adaptarea sistemului multilateral la noul context mondial de securitate.
Trebuie sa consemnam un fapt deosebit: contextul cu totul particular al momentului octombrie 2005. In primul rand, putem afirma ca presedintia romana din luna octombrie 2005 va reprezenta un moment de bilant al mandatului Romaniei ca membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU, constituind in realitate cel mai semnificativ bilant. In al doilea rand, 2005 este un an jubiliar, implinindu-se 50 de ani de apartenenta Romaniei la Natiunile Unite
Cum intentionati sa aduceti la cunostinta publicului din Romania aceste evenimente care reprezinta, totusi, momente cu relevanta deosebita in istoria diplomatiei romanesti si universale? Cum credeti ca veti reusi sa treziti interesul asupra acestui subiect fata de preocuparile cotidiene ale romanilor?
Avand in vedere suprapunerea evenimentelor amintite urmarim organizarea la Bucuresti, impreuna cu agentiile din sistemul ONU din Romania, a unei Conferinte de Ziua Natiunilor Unite la care urmeaza sa fie invitate peste 1000 de persoane, personalitati ale vietii politice si artistice internationale, care detin si titlul onorific de ambasadori de bune oficii. Au fost deja redactate invitatii pentru personalitati ca Vaclav Havel, Sir Pierre Cardin, Roger Moore sau Jean-Michel Jarre. Vor participa, de asemenea, reprezentanti ai corpului diplomatic, ai societatii academice, civile si mass-media care vor asigura o diversitate de vederi si idei asupra functionarii Organizatiei Natiunilor Unite.
Alte modalitati vizeaza organizarea, atat in plan intern, cat si prin intermediul misiunilor noastre diplomatice din diverse capitale si New York, a unor actiuni culturale, care sa sublinieze evenimentele la care am facut referire si sa permita evidentierea contributiei Romaniei si la patrimoniul cultural si spiritual international.
La ce bilant apreciati ca va puteti astepta la sfarsitul prezentei Romaniei ca membru nepermanent al CS al ONU?
Am convingerea ca, la sfarsitul actualului mandat de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU, Romania va fi facut deja dovada capacitatilor sale de flexibilitate, de creativitate si consecventa in eforturile de implicare in procesele politice si economice la nivel regional, european si global care sa-i permita sa devina mai mult decat o punte de transfer de experienta si bune practici.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.