Un fost oficial al Natiunilor Unite a pledat vinovat pentru acuzatiile de coruptie care i s-au adus in urma anchetei asupra programului Petrol contra hrana, informeaza CNN, preluat de Mediafax. Alexander Yakovlev, fost functionar ONU cu rang inalt, a
Un fost oficial al Natiunilor Unite a pledat vinovat pentru acuzatiile de coruptie care i s-au adus in urma anchetei asupra programului Petrol contra hrana, informeaza CNN, preluat de Mediafax. Alexander Yakovlev, fost functionar ONU cu rang inalt, a recunoscut ca a luat mita in valoare de sute de mii de dolari de la companii care doreau sa obtina contracte in Irak in cadrul programului Petrol contra hrana si risca o pedeapsa de 20 de ani de inchisoare. Fostul oficial, de nationalitate rusa, a pledat vinovat pentru trei capete de acuzare - tentativa de frauda, frauda si spalare de bani, in fata instantei din Manhattan. Initial arestat, el a fost eliberat pe o cautiune de 400.000 de dolari, dupa ce a pledat vinovat. Avocatul sau a declarat ca Alexander Yakovlev a fost de acord sa pledeze vinovat in speranta primirii unei pedepse mai blande. Yakovlev s-a predat luni autoritatilor dupa ce Natiunile Unite i-au ridicat imunitatea diplomatica ce ii protejeaza pe functionarii ONU de urmarirea penala. Masura a survenit in urma raportului prezentat de comisia Volcker, care investigheaza fraudele din programul "Petrol contra hrana" al ONU. Comisia independenta, condusa de fostul sef al Rezervei Federale, Paul Volcker, a dezvaluit, luni, ca peste 1,3 milioane de dolari au fost transferate intr-un cont al unei firme-fantoma denumite Moxyco, infiintata de Yakovlev in anul 2000 in Antigua (Caraibe). Yakovlev este primul functionar ONU care isi pierde imunitatea diplomatica, fiind arestat in cadrul anchetei conduse de Comisia Volcker. Se pare insa ca nu va fi nici ultimul. Procurorii il mai ancheteaza si pe cipriotul Benon Sevan, seful programului "Petrol contra hrana" timp de sapte ani. De altfel, o companie texana implicata in program si trei oficiali ai acesteia au mai fost pusi sub acuzare anterior pentru plati ilegale catre autoritatile irakiene, care decideau cine cumpara petrolul. Alte doua persoane au fost puse sub acuzare pentru lobby ilegal facut in favoarea Irakului, una dintre ele, Samir Vicent, pledand vinovat. Potrivit Comisiei de ancheta, citate de publicatia Times, Benon Sevan a incasat ilicit aproape 150.000 de dolari de la doi oameni de afaceri egipteni. In acelasi timp, anchetatorii sustin ca fostul sef al programului "Petrol contra hrana" stia ca o parte din petrolul irakian era achizitionat prin plata ilegala a unor sume catre Bagdad, fiind astfel incalcate sanctiunile impuse fostului regim de la Bagdad de Natiunile Unite. Paul Volcker a mai anuntat ca nici secretarul general al ONU, Kofi Annan, nu poate respira inca usurat, anticipand ca noile rapoarte ale Comisiei pe care o conduce vor oferi detalii legate de cazul contractului obtinut de societatea elvetiana pentru care lucra fiul sau, Kojo Annan. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.