Discovery a aterizat, ieri, in California, la capatul unei calatorii de 14 zile si noua milioane de kilometri in spatiu, declansand o explozie de bucurie la NASA pentru aceasta prima misiune reusita, la doi ani si jumatate de la accidentul navetei Co
Discovery a aterizat, ieri, in California, la capatul unei calatorii de 14 zile si noua milioane de kilometri in spatiu, declansand o explozie de bucurie la NASA pentru aceasta prima misiune reusita, la doi ani si jumatate de la accidentul navetei Columbia. "Discovery a ajuns acasa", a anuntat centrul de control al misiunii de la Houston. "Ne-am intors", a raspuns comandantul Eileen Collins, declansand aplauze si tipete de bucurie la toate centrele NASA unde era monitorizata aterizarea.
Cu cateva minute inainte, echipajul de la sol a stabilit contactul vizual cu naveta. "Discovery, va vedem", a anuntat NASA. Comandantul Collins a dat raspunsul standard - "receptionat" - spre marea usurare a responsabililor misiunii, relata AFP, citata de Mediafax.
Unul dintre momentele cele mai tensionate ale misiunii a fost intrarea in atmosfera, momentul care i-a fost fatal navetei Columbia, in urma cu doi ani si jumatate, mai ales ca si lansarea lui Discovery a fost marcata de incidente. In aceasta faza a coborarii spre Pamant, navele spatiale sunt supuse unei temperaturi de 1650 grade Celsius (temperatura la care poate fi topit otelul) si impotriva careia acestea sunt aparate de catre scutul termic. Intrarea in atmosfera terestra este considerat, asadar, momentul cel mai periculos al operatiunii de aterizare, etapa depasita insa fara probleme de catre Discovery.
"Calatorie nebuneasca"
"A fost o calatorie nebuneasca, suntem ferciti sa punem in cele din urma cireasa pe tort", s-a adresat si comandantul Collins responsabililor de zbor. Daca misiunea navetei Discovery s-a incheiat cu bine, ea a fost marcata totusi de mai multe incidente tehnice, cel mai grav dintre ele fiind detasarea unei bucati de spuma izolanta de la rezervorul extern in timpul lansarii. Daca pentru Columbia desprinderea unei asemenea bucati de spuma care a lovit si fisurat scutul termic al uneia dintre aripi a fost fatala, Discovery a scapat neatinsa. Incidentul a convins insa NASA sa suspende urmatoarele misiuni pana la gasirea unei solutii la aceasta problema.
Discovery s-a aflat in spatiu timp de 14 zile. Cea mai mare parte a misiunii (opt zile), Discovery a fost arimata la Statia Spatiala Internationala (ISS), timp in care doi dintre membrii echipajului sau au efectuat trei iesiri in spatiu in care au inlocuit un giroscop defect al Statiei si au adus reparatii scutului termic al navetei. Discovery a transportat provizii si echipamente pentru echipajul de pe ISS, dar o mare parte din misiune a fost dedicata testarii noilor echipamente de siguranta create pentru a preveni repetarea unor accidente ca acela al navetei Columbia.
Aterizarea navetei era prevazuta initial pentru luni la Centrul Spatial Kennedy de la Cap Canaveral, Florida, dar NASA a amanat operatiunea pentru marti din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Din aceleasi motive, naveta a aterizat ieri la baza Edwards din California. Aceasta a servit ca baza de aterizare pentru mai multe misiuni NASA. Discovery a aterizat acolo in octombrie 2000, iar Endeavour in mai 2001.
Baza Edwards se afla la o altitudine de sapte sute de metri, iar cea mai apropiata localitate se afla la o distanta de 40 de kilometri. Baza adaposteste "Dryden Flight Research Center", centru de testari al NASA. Potrivit BBC News online, transportul lui Discovery din desertul californian pana la Centrul Spatial Kennedy, de unde a fost lansata, presupune costuri suplimentare de un milion de dolari pentru NASA.
Performante si misiuni
Discovery este a treia naveta spatiala operationala a Statelor Unite (dupa Columbia si Challenger), dar cea mai longeviva, ramanand in serviciu peste 20 de ani de la primul zbor in spatiul cosmic (30 august 1980). Ca si Endeavour (cea mai noua naveta spatiala americana), Discovery poarta numele uneia dintre navele marelui cartograf si explorator englez James Cook. Acesta a descoperit arhipelagul Hawaii (1776-1779) la bordul lui Discovery. Naveta spatiala Discovery este cea care, printre multe alte misiuni, a amplasat pe orbita Telescopul Spatial Hubble, a lansat sonda Ulysses si trei sateliti TDRS (Tracking and Data Relay Satellite System - retea de sateliti de comunicatii folosita de catre NASA si alte agentii guvernamentale americane). Tot lui Discovery i-a revenit sarcina, in doua randuri, de a relua misiunile spatiale dupa accidentele navetelor Columbia (2003) si Challenger (1986). Cu misiunea dusa la bun sfarsit ieri, Discovery a efectuat in total 31 de zboruri (cel mai mare numar de misiuni pentru o naveta spatiala), a petrecut in spatiu peste 250 de zile, a inconjurat Pamantul de 3808, aflandu-se pe orbita, si a parcurs in total 158.859.429 kilometri. Naveta va fi retrasa "din circulatie" in 2010. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.