Astept in continuare din partea sefului statului - caci prietenia cu omul Traian Basescu este suspendata, de ambele parti, cinci sau zece ani - sa faca ceea ce a promis la singura intalnire pe care a binevoit sa o aiba cu membrii Consiliului de Onoar
Astept in continuare din partea sefului statului - caci prietenia cu omul Traian Basescu este suspendata, de ambele parti, cinci sau zece ani - sa faca ceea ce a promis la singura intalnire pe care a binevoit sa o aiba cu membrii Consiliului de Onoare al Clubului Roman de Presa. Si anume, atunci cand detine informatii despre un jurnalist, pe care socoteste ca este bine sa le faca publice, sa nominalizeze respectiva persoana. Sa nu se refere in general, ultilizand expresii precum "un important ziarist", deoarece este posibil ca, procedand astfel, sa aduca prejudicii de imagine unei intregi bresle. Care, in paranteza fie spus, se bucura in prezent de atata incredere din partea populatiei, cat au presedintele Romaniei si Parlamentul la un loc. Cu alte cuvinte, il rog sa iasa din nou la rampa si sa spuna daca despre mine este vorba sau despre altcineva. Iar daca raspunsul e afirmativ, iar mesajul prezidential se suprapune, sub aspectul datei si locului, cu cel al primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu, ei bine, abia atunci poate fi declansat un dialog interesant pe tema rolului pe care il joaca Traian Basescu in viata natiunii romane.
Pe vremea cand era unul dintre liderii PD, domnul Traian Basescu imi cerea deseori sfatul asupra unor imprejurari de natura politica. Nu-mi amintesc sa fi fost prea multe cazuri in care initiativa unor asemenea conversatii sa-mi apartina. Si cand a fost demnitar de stat, sub diferite guvernari, a procedat la fel. Si a continuat si in calitate de presedinte al Romaniei, pana relativ de curand. Nu cred ca sunt singura persoana a carei parere a dorit sa o afle. Si nici nu cred ca a procedat gresit. Oamenii politici pot lua decizii mai bune, in masura in care, in prealabil, asculta mai multe pareri. Cu eleganta sa binecunoscuta, Calin Popescu Tariceanu a explicat, cat se poate de limpede, acest mecanism, aparandu-si, cu acest prilej, asa cum este si firesc, dreptul de a se informa si de a se consulta si pe alte terenuri decat cel de la Cotroceni. Dar am avut contacte de acest fel nu numai cu cei doi. De-a lungul anilor, am raspuns pozitiv unor solicitari - de a purta discutii, intre patru ochi, pe teme politice - venite de la cei mai multi dintre demnitarii Romaniei. Ma refer inclusiv la cei care au fost, dupa Ceausescu, sefi de stat in aceasta tara. Si la toti cei care au fost prim-ministri. Precum si la majoritatea sefilor de partide. Niciodata nu mi-a trecut prin cap ca, exprimandu-mi liber opiniile, in mod public sau privat, manipulez pe cineva. Sau ca schimb in mod decisiv evolutia politica a Romaniei. Sau ca fac jocul unor grupuri de afaceri ori financiare. In paranteza fie spus, continuu pana la capat sa sustin ca, atat timp cat nu este incalcata legea, existenta grupurilor de interese este si legitima si necesara. Dar sa revin la domnul Basescu.
Ii dau sefului statului un sfat, nesolicitat de aceasta data. Si anume sa revina la ceea ce poate fi denumit bunul simt politic. Atunci cand nu era prizonierul unor servicii secrete si al unor scenarii construite de el insusi pe temelia unor dezinformari, Traian Basescu evalua mult mai corect evenimentele politice cu care era confruntat si raspundea mult mai eficient unor provocari. Acum, din pacate, sunt obligat sa constat - ma obliga respectul fata de cititorii acestui ziar - ca Traian Basescu genereaza momente tensionate, contraproductive din punctul de vedere al interesului national, si care, pana la urma, nu pot fi altfel taxate decat drept gafe prezidentiale. Probabil, unele dintre editorialele mele ori dintre comentariile publice pe care le-am facut l-au descumpanit. Nu se astepta, poate, ca eu - un vechi si statornic prieten al omului Basescu - sa ajung sa ma numar printre criticii si uneori contestatarii presedintelui cu acelasi nume. Dar oricat l-ar soca faptul ca dau intaietate cetatenilor Romaniei, carora nu sunt dispus sa le vand gogosi despre omul pe care l-am ales in fruntea statului, imi este imposibil sa inteleg ordine, precum "so pe el", adresate de Traian Basescu unor mai mari printre copoi, atunci cand vine vorba de fostul sau prieten Rosca. Si nici nu prea inteleg cum si-a permis chestorul Virgil Ardelean, zis "Vulpea", individul care a facut politie politica la Interne pentru toate stapanirile, sa dea dispozitii vizand "monitorizarea" mea. Pentru a alerga fuguta la Cotroceni, cu stenograme si fotografii in dinti. Si mai greu imi este sa inteleg tupeul cu care unele dintre aceste relatari sunt pur si simplu fabricate. Ca sa-i placa stapanului.
Iar ceea ce nu pot intelege nici in ruptul capului este cum de Traian Basescu inghite asemenea gogosi. Pe care apoi le distribuie opiniei publice, transformandu-ma in erou de telenovela. Oare institutia prezidentiala nu are altceva mai bun de facut?

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.