Fostul director al "Tepro" Iasi, Victor Balan, condamnat la 15 ani de inchisoare in cazul asasinarii liderului sindical Virgil Sahleanu, a fost externat de la Spitalul Socola si incarcerat, dupa ce medicii au stabilit ca acesta poate executa pedeapsa
Fostul director al "Tepro" Iasi, Victor Balan, condamnat la 15 ani de inchisoare in cazul asasinarii liderului sindical Virgil Sahleanu, a fost externat de la Spitalul Socola si incarcerat, dupa ce medicii au stabilit ca acesta poate executa pedeapsa in regim de detentie, sub supraveghere psihiatrica. Tribunalul Satu Mare a emis, in 9 iunie, mandatul de executare a pedepsei cu inchisoarea pe numele lui Victor Balan, prin care s-a dispus condamnarea acestuia la 15 ani de inchisoare pentru asocierea in vederea savarsirii de infractiuni si instigare la omor. Potrivit IGP, pentru a se sustrage executarii pedepsei, Balan s-a internat in Spitalul de Psihiatrie Socola din Iasi, la 5 iunie, motivand unele tentative de suicid. In baza diagnosticului de internare si a analizelor facute in cadrul unitatii medicale, Victor Balan a fost expertizat medico-legal de catre specialistii Institutului de Medicina Legala Iasi, care au stabilit ca acesta poate executa pedeapsa in regim de detentie cu medic psihiatru, asigurandu-se supravegherea acestuia. Astfel, in baza adresei IML Iasi, s-a solicitat externarea lui Victor Balan din Spitalul de Psihiatrie Socola Iasi si transferul acestuia in arestul Inspectoratului Judetean de Politie Iasi, urmand ca acesta sa ajunga la spitalul Penitenciarului Jilava.
Fuga cehului
In cazul uciderii lui Virgil Sahleanu a mai fost condamnat la opt ani de inchisoare si Frantisek Priplata, insa acesta a spus adio Romaniei, a dat o palma autoritatilor si a trecut frontiera in Ungaria si de acolo in Cehia. Nici acum, la doua saptamani de la fuga lui Priplata din tara, politistii de frontiera n-au habar ce s-a intamplat. Au mai adaugat insa un nume la lista infractorilor de lux care au fugit din tara si care au trecut neobservati pe langa politisti. Ca si in cazul lui Gregorian Bivolaru, IGPF cerceteaza. Si atat. Priplata nu este nici primul, nici ultimul urmarit general care reuseste sa treaca granita. Inaintea lui a mai fost Gregorian Bivolaru, aflat in prezent in Suedia si pe care autoritatile romane se chinuie sa-l aduca in tara. Iar inaintea lui Bivolaru au mai fost altii.
"Am trecut pentru ca nu era nimeni"
Priplata a declarat ca a trecut granita romano-ungara pe frontiera verde, printr-o zona unde nu era nimeni. "Am fost o perioada in Brasov. De acolo am plecat cu trenul, am facut autostopul si am plecat prin partea verde dintre Romania si Ungaria, adica nu pe granite, ci pe fasia verde. Mi-a fost frica foarte tare, dar am avut noroc ca in zona aceea atunci nu era nimeni. Si am putut trece", a declarat acesta. Cererea de arestare a lui Frantisek Priplata a fost transmisa Parchetului Regional din Brno, potrivit datelor primite de autoritatile romane de la Interpol Praga. El a mai incercat o data sa fuga din Romania, fiind retinut de politisti in 20 septembrie 2000, in timp ce incerca sa paraseasca tara prin vama Bors.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.