Daca itinerariile vacantei va poarta si prin Ardeal, atunci poate n-ar strica si un mic popas la una dintre manastirile transilvanene care va ies in cale. Iar ca sa fiti cat de cat in tema, poate apucati sa intrati mai intai intr-o librarie. Acolo ve
Daca itinerariile vacantei va poarta si prin Ardeal, atunci poate n-ar strica si un mic popas la una dintre manastirile transilvanene care va ies in cale. Iar ca sa fiti cat de cat in tema, poate apucati sa intrati mai intai intr-o librarie. Acolo veti gasi un ghid numai bun sa va plaseze in context: albumul editat de Noi Media Print, "Manastiri si biserici din Romania - Transilvania".
Si acesta, ca si precedentele, aparut in versiune bilingva (romano-engleza), in conditii grafice ireprosabile. De aceasta data, ieromonahul Iustin Marchis este cel care traseaza "Cateva repere de istorie si arhitectura sacra". Prelatul isi incepe istorisirea cu un mic amanunt personal: "Cand am luat hotararea de a intra in viata monahala, ca fiu al Eparhiei Clujului, am avut de ales intre Manastirile Nicula si Rohia, pe atunci singurele din Transilvania. (...) Am amintit acest detaliu biografic pentru a arata celor de azi situatia manastirilor din Transilvania la sfarsitul anilor '70: existau putine asezaminte monahale, putini monahi si monahii, dupa ce in anul 1959, printr-un decret al puterii seculare, multe dintre acestea fusesera inchise, iar vietuitorii lor obligati sa le paraseasca si sa se incadreze in munca. (...) Dupa 1990, vocatia ctitoriceasca a romanilor din Transilvania, Banat si Maramures continua; ei nu vor zidi doar biserici noi in manastirile vechi sau vor ridica manastiri noi, ci si incinte in care sunt adapostite colectii cu valoare, obiecte de arta bisericeasca din trecut si biblioteci cu manuscrise si carti vechi, dar si numeroase volume de teologie, istorie si arta. Noile edificii coplesesc prin stil si proportii vechile zidiri; le lipseste insa autenticitatea, sobrietatea si frumusetea acelora. (...) Monahiile continua traditia, brodand si croind vesminte, pictand icoane pe lemn si pe sticla, tesand covoare, dupa cum monahii sculpteaza in lemn cruci si mobilier bisericesc si picteaza".
Fiecare dintre cele 21 de biserici si manastiri prezentate in album beneficiaza de un scurt istoric si de ilustratii elocvente. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.