Proiectul de ordonanta de guvern privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor si procurorilor se afla in lucru la Ministerul Justitiei. In cazul in care varianta acestui proiect va ramane neschimbata, atunci toti procurorii de la Parchetul
Proiectul de ordonanta de guvern privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor si procurorilor se afla in lucru la Ministerul Justitiei. In cazul in care varianta acestui proiect va ramane neschimbata, atunci toti procurorii de la Parchetul National Anticoruptie, precum si cei de la DIICOT din structura Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si judecatorii de la Inalta Curte vor primi salariile fara sporul de 40% acordat acestora dupa indelungi discutii si stari de tensiune atat in CSM, cat si la nivel de Guvern. Evident, sporul acesta, de 40% pentru magistratii care lucreaza cu dosare complexe si in conditii socotite oricand "vatamatoare", este un drept castigat. Care, dupa cum se vede treaba, se gandeste a fi luat.
Articolul 42 din proiectul de ordonanta sus mentionat are urmatorul continut: "La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga: a) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 177/2002 privind salarizarea si alte drepturi ale magistratilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 924 din 18 decembrie 2002, aprobata cu modificari prin Legea nr. 347/2004; b) Legea nr.56/1996 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si ale magistratilor-asistenti si ale celorlalte categorii de personal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.139 din 4 iulie 1996, cu modificarile ulterioare, referitoare la salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor si magistratilor-asistenti; c) prevederile referitoare la acordarea unor sporuri cuprinse in art.28 alin.5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.43/2002 privind Parchetul National Anticoruptie, cu modificarile si completarile ulterioare si art.24 alin. 4 si 5 din Legea 508/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea in cadrul Ministerului Public a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu modificarile si completarile ulterioare".
Tensiuni in Justitie
Ca atare, daca acest proiect - care va fi discutat cel mai devreme saptamana viitoare la sedinta de Guvern - va trece cu aceste abrogari, corpul magistratilor de "varf" va intra in clocot si tensiunile nu vor inceta sa apara. Mai mult, daca sporul de 40% considerat o recunoastere a complexitatii si periculozitatii muncii magistratilor DIICOT, PNA si a judecatorilor de Inalta Curte nu va mai fi acordat, nici un procuror nu va mai alege sa lucreze in aceste structuri. Se stie, la nivel de sistem judiciar, ca acest spor a stimulat multi magistrati sa plece de langa familiile lor din alte zone ale tarii pentru a lucra in aceste institutii ierarhic superioare, in conditiile in care nici astazi organigrama vreuneia dintre ele (PNA, PICCJ, ICCJ) nu este completa. Contactat telefonic, ieri, consilierul ministrului Justitiei, Flavius Craznic ne-a spus ca acest proiect nu se afla, insa, la forma finala si ca "se tot fac modificari". Vom vedea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.