Ultimul anunt al ministrului Finantelor, Ionut Popescu, referitor la majorarea impozitului perceput pentru case mai mari de 100 de metri patrati, ii determina pe specialistii Societatii Academice din Romania (SAR) sa afirme ca Guvernul este pe cale s
Ultimul anunt al ministrului Finantelor, Ionut Popescu, referitor la majorarea impozitului perceput pentru case mai mari de 100 de metri patrati, ii determina pe specialistii Societatii Academice din Romania (SAR) sa afirme ca Guvernul este pe cale sa comita o gafa. "SAR sustine ca impozitul pe proprietatea imobiliara trebuia de multa vreme reformat, dar asa cum planuieste s-o faca si dupa cum prezinta public masura, Guvernul este gata sa comita o gafa", arata Sorin Ionita, analist in cadrul SAR. Potrivit acestuia, pe de-o parte publicului nu i s-a explicat foarte clar care este problema cu aceste impozite, iar, pe de alta parte, autoritatile locale (n.r. - principalele beneficiare ale impozitelor lcoale) nu au fost consultate. In aceste conditii, SAR afirma ca toate aceasta schimbare ameninta sa fie perceputa ca o ofensiva "anti-vile de lux".
Potrivit expertilor organizatiei, Romania ar trebui sa adopte modelul altor state dezvoltate, respectiv un sistem de impozitare aplicat la valoarea de piata a proprietatii, considerat mai echitabil. In acest sens, SAR considera ca si in cazul impozitului pe proprietate ar trebui sa se aplice principiul neutralitatii si echitatii promovat incepand din acest an pentru taxarea veniturilor. Si asta chiar daca intre cele doua tipuri de impozite nu exista nici o legatura in ceea ce priveste sistemul de calcul si colectare. Impozitul pe venit este colectat la nivel national si merge la bugetul de stat, iar cel pe proprietate este un impozit local, urmarit, colectat si cheltuit autonom de primarii si consilii locale.
Actualele prevederi avantajeaza constructiile din zonele bune
Expertii SAR arata ca, in acest moment, Romania este in situatia in care impozitul scade cu cat proprietatea valoreaza mai mult. Impozitele si taxele locale au fost introduse de Legea 27/1994. Actul normativ a fost, insa, "decuplat de realitatea pietei", pentru ca, asa cum se arata in studiul SAR, stabilirea valorii pe metru patrat de construtie s-a facut pe baza unor criterii de genul materialul din care sunt facuti peretii, sau existenta utilitatilor. Legea care este acum in vigoare, OG36/2002 preluata in Codul Fiscal, a introdus doua clase de vechime a constructiei pentru care se dau reduceri la impozit si a decis stabilirea impozitului in functie de zona in care se gaseste proprietatea. Acest sistem de zonare nu traduce, insa, corect valoarea proprietatilor. Potrivit exemplelor oferite de SAR (vezi tabelul), se poate ajunge chiar la distorsiuni foarte grave in favoarea proprietarilor de constructii in zone bune care achita un impozit real mai mic de trei sau patru ori fata de ceilalti. Spre exemplu, pentru un apartament in Rahova se plateste efectiv 0,1% din valoarea de piata, in timp ce pentru unul similar la Universitate impozitul este de doar 0,04%. De asemenea, actualele prevederi legislative avantajeaza clar cartierele de vile din zonele suburbane ale oraselor mari aflate, insa, teoretic in zona rurala unde impozitul este mai mic. In aceasta situatie, SAR arata ca posibilitatea pe care o au Consiliile Locale de a majora cu pana la 50% impozitul in functie de conditii locale nu rezolva problema principala, respectiv aceea de inechitate a distribuirii sarcinii fiscale intre contribuabil. Nici faptul ca impozitul se majoreaza cu pana la 100% in functie de numarul de proprietati detinute nu rezolva mare lucru, avand in vedere ca este foarte simplu de trecut o casa pe numele altui membru de familie.
Strategie populista
Potrivit SAR, noile intentii ale guvernantilor in materia impozitarii proprietatilor nu numai ca nu vor rezolva actualele neajunsuri, dar vor complica si mai rau sistemul. "Ideea ca proprietatile de lux trebuie taxate suplimentar nu reprezinta numai o greseala de comunicare ce se va intoarce impotriva guvernantilor pe termen lung, ci si o eroare de policy", se afirma in materialul SAR. In acest context, documentul citat explica faptul ca simpla adoptare a unui sistem de impozitare neutru, in care fiecare sa plateasca un procent fix din valoarea proprietatii, ar fi absolut suficienta. "Nu trebuie sarit in extrema cealalta la o impozitare progresiva si nici nu trebuie sa introducem criterii arbitrare si exceptii greu de administrat (cote diferentiate de impozit pentru 150 metri patrati, termopane, dotari speciale etc)", arata SAR. O alta greseala a Ministerului Finantelor este, in opinia organizatiei, strategia populista de a justifica reforma impozitului pe proprietate ca pe o ofensiva impotriva "vilelor de lux" care trebuie suprataxate, mizand pe reactiile majoritatii electorale de la bloc. O alta eroare "taxata" de Societatea Academica din Romania este si faptul ca Finantele se grabesc intr-o chestiune in care nu au nici experienta si nici baze de date actualizate, avand in vedere ca impozitul pe proprietate este administrat de primarii.
De asemenea, Guvernul trebuie sa explice in detaliu o asemenea masura si sa se consulte cu autoritatile locale pentru ca aceasta taxa este sursa de venit a acestora din urma nu a Executivului. Pentru ca toate aceste conditii sa fie indeplinite, orizontul de timp al reformei trebuie sa fie de doi-trei ani, arata Sorin Ionita. "Este inacceptabil ca o asemenea masura sa fie discutata in secret la Ministerul Finantelor, lipsit de expertiza in domeniu, si apoi adoptata peste noapte", precizeaza Ionita.
La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Finantelor a anuntat ca exista mai multe variante ale unui proiect de lege privind majorarea impozitelor platite pentru masinile de lux si vile. El a aratat ca este vorba de autoturismele cu capacitate mai mare de 2000 de centrimetri cubi si imobilele cu suprafete de peste 100 de metri patrati. Pentru locuinte, Finantele au propus un sistem de impozitare progresiv pentru toate spatiile mai mari de 100 de metri patrati. Astfel, cota de impozit va creste in functie de suprafata construita.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.