Ministerul Justitiei analizeaza mai multe variante in cazul Frantisek Priplata, fugit din Romania dupa ce fusese condamnat la opt ani de inchisoare pentru instigare la omor in cazul liderului de sindicat de la Tepro Iasi, Virgil Sahleanu. Cererea de
Ministerul Justitiei analizeaza mai multe variante in cazul Frantisek Priplata, fugit din Romania dupa ce fusese condamnat la opt ani de inchisoare pentru instigare la omor in cazul liderului de sindicat de la Tepro Iasi, Virgil Sahleanu. Cererea de arestare a lui Priplata, dat in urmarire internationala, a fost transmisa Parchetului Regional din Brno. Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a anuntat sambata ca in urma demersurilor intreprinse de Interpol Bucuresti, Interpol Praga a comunicat faptul ca cererea a fost transmisa Parchetului Regional Brno. In aceste conditii, in urma deciziei ce va fi luata de procurorii cehi, Ministerul Justitiei din Romania va analiza variante legale ce pot fi aplicate in cazul Priplata. Printre acestea se numara cererea de extradare din Cehia sau transferul dosarului Priplata catre Ministerul Justitiei de la Praga. Dupa cum se stie, Tribunalul Satu Mare a emis marti o cerere de arestare provizorie in vederea extradarii pentru omul de afaceri ceh Frantisek Priplata, Politia romana solicitand totodata efectuarea unor investigatii in legatura cu prezenta acestuia pe teritoriul Cehiei. Solicitarea a fost emisa de magistrati in temeiul articolului 68, alineatul 2 din Legea 302/2004 privind cooperarea penala internationala si vizeaza arestarea provizorie a lui Frantisek Priplata, pentru infractiunea pentru care a fost condamnat definitiv in Romania, in vederea extradarii.
Nici o problema la granita
Condamnat la opt ani de inchisoare, Frantisek Priplata a reusit sa fuga din tara in urma cu mai bine de o saptamana, fiind vazut in orasul ceh Buchlovice, la o prezentare de moda la care participa si fiica sa. Priplata sustine ca a trecut granita romano-ungara pe frontiera verde, printr-o zona unde nu era nimeni. "Am fost o perioada in Brasov. De acolo am plecat cu trenul, am facut autostopul si am plecat prin partea verde dintre Romania si Ungaria, adica nu pe granite, ci pe fasia verde. Mi-a fost frica foarte tare, dar am avut noroc ca in zona aceea atunci nu era nimeni. Si am putut trece", a declarat, citat de Mediafax, Priplata. Acesta a mai incercat o data sa fuga din Romania, fiind retinut de politisti in 20 septembrie 2000, la Vama Bors.
Instigare la omor
Frantisek Priplata a fost condamnat de curand de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie la opt ani de inchisoare pentru instigare la crima, in cazul fostului lider de sindicat de la Tepro Iasi, Virgil Sahleanu. Procesul cehului a durat aproximativ cinci ani, el incepand in toamna anului 2000.
Virgil Sahleanu a fost asasinat in dimineata de 7 septembrie 2000, fiind injunghiat in momentul in care iesea din scara blocului. Crima a avut loc intr-o perioada de miscari sindicale masive ca urmare a unor divergente legate de privatizarea Tepro Iasi. Societatea a fost cumparata de firma ceha Zelezarny Veseli, patronata de Zdenek Zemek, iar cel care a semnat contractul de privatizare din partea investitorului ceh a fost Frantisek Priplata. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.