Inundatiile din aceasta vara au lasat fara casa si fara agoniseala de-o viata zeci de mii de oameni, din cateva judete ale tarii. Un adevar care s-a transformat intr-un cosmar. Printre satele cele mai lovite de furia naturii este si satul Nanesti, Ju
Inundatiile din aceasta vara au lasat fara casa si fara agoniseala de-o viata zeci de mii de oameni, din cateva judete ale tarii. Un adevar care s-a transformat intr-un cosmar. Printre satele cele mai lovite de furia naturii este si satul Nanesti, Judetul Vrancea. Acolo apele au navalit cu furie oarba si in scoala, inghitind cartile din biblioteca, mobilierul, sobele, dusumelele si tot ce vor fi intalnit.
Poeta Elena Vladareanu a coordonat impreuna cu Dan Mircea Cipariu, presedintele sectiei de poezie a Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, un proiect de sensibilizare a lumii scriitoricesti, organizand la Muzeul National al Literaturii Romane un maraton poetic ,"Literatura pentru viata ", cu donatii de carti si de bani. Vineri 5 august a.c., 25 de poeti s-au adunat in Sala Ronda a MNLR, citindu-si fiecare din ei cate un poem scris de mana, care a fost, dupa lectura, donat, cu semnatura fiecarui autor, scolii din Nanesti.
Adela Greceanu, Claudiu Komartin, Constantin Abaluta, Constantin Vica (autorul afisului de mare impact al evenimentului), Cornelia Maria Savu, Dan Mircea Cipariu, Elena Vladareanu, Eugenia Taralunga, Horia Garbea, Ioan Es. Pop, Ioana Nicolaie, Iolanda Malamen, Lucian Vasilescu, Marin Mincu, Mihail Galateanu, Nicoale Tone, Nora Iuga, Petru Romosan, Razvan Tupa, Ruxandra Novac, Simona Popescu, Stefania Plopeanu, Traian T. Cosovei, Valeriu Mircea Popa, Viorel Lica au adus cu sine un numar de carti care vor constitui un inceput de refacere a bibliotecii scolii. In final, s-au strans si 900 lei noi (9 000 000 vechi), bani ce vor intra in folosinta aceleeasi scoli. Asociatia Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania a donat 8 module de biblioteca pentru cele peste 1050 de carti donate atat de poeti, cat si de numerosii participanti care au raspuns promovarii facute de Trustul ZIUA (cotidianele Averea, Gardianul si Ziua) si Observatorul Cultural, partenerii media ai proiectului.
Gestul poetilor poate parea infim, dar pentru scriitori el conteaza ca un inceput de solidarizare cu cei aflati (indiferent de cauze) in suferinta si lipsuri.
O expozitie ad-hoc a artistului-fotograf Romulus Marius Mare, panotata intr-un colt al Salii Ronde, a aratat prin cateva imagini greu de privit proportiile dezastrului din Nanesti.
Seara s-a incheiat cu un recital al lui Cris Teodorescu, liderul grupului "Margento", proaspat laureat al unui festival de arta alternativa din Marea Britanie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.