Ion Iliescu isi pregateste revansa in fata "prostanacului" care i-a luat locul la Congresul PSD din aprilie, Mircea Geoana. Dupa ce a pierdut sefia PSD, cand se astepta mai putin, Iliescu nu l-a mai putut ierta pe Mircea Geoana, pe care l-a considera
Ion Iliescu isi pregateste revansa in fata "prostanacului" care i-a luat locul la Congresul PSD din aprilie, Mircea Geoana. Dupa ce a pierdut sefia PSD, cand se astepta mai putin, Iliescu nu l-a mai putut ierta pe Mircea Geoana, pe care l-a considerat a fi principalul artizan al lucraturii care i s-a servit la Congres. Vineri, Iliescu s-a intalnit la biroul sau din strada Atena cu fostul sau aliat politic, Petre Roman, cu care a discutat despre ideea formarii unui pol social, al fortelor de stanga, ca alternativa la actuala putere de dreapta. Aceasta a fost concluzia intalnirii, prezentata exclusiv de liderul Fortei Democrate, Petre Roman, pentru ca Iliescu nu a avut nici o reactie.
Iliescu deasupra lui Geoana
Potrivit lui Roman, "schita de program-cadru al polului social", intitulata "Urgentele Guvernarii", i-a fost trimisa si liderului PSD, Mircea Geoana. In cele din urma, insa, se pare ca intentia va fi aceea de creare a unui pol de stanga, ca alternativa la PSD-ul lui Mircea Geoana. Surse din PSD ne-au spus ieri ca Iliescu vrea sa-l prinda la mijloc pe Geoana, in acest plan politic. Practic, daca se va crea acest pol de stanga, cel care il va conduce nu va fi, in nici un caz, Mircea Geoana, ci Ion Iliescu, in cel mai rau caz, pentru el, alaturi de Petre Roman. Astfel, Iliescu isi va lua revansa pentru tot ce i s-a copt la Congres. In acest caz, Geoana va fi in continuare liderul PSD, pe cand Iliescu va fi liderul unei formatiuni politice ample, in care e inclus si PSD. Pe de alta parte, daca nu va accepta sa intre in formula, va fi atat mai rau pentru Geoana. O buna parte dintre potentialii votanti ai PSD sunt fideli invederati ai lui Iliescu. O formatiune ampla de stanga, din care sa lipseasca PSD-ul lui Mircea Geoana, il va costa pe acesta scump atat la eventualele alegeri anticipate, cat si la alegerile la termen. In fapt, Iliescu a gasit metoda perfecta de a face opozitie PSD, fara sa fie nevoit sa plece din partid si sa-l incolteasca si pe Mircea Geoana. Reusita planului sau depinde acum si de modul in care va reusi sa mentina a doua casnicie cu Petre Roman. Prima a esuat pentru ca Iliescu a tradat. I-ar fi fatal politicianului Iliescu daca ar calca stramb si a doua oara.
"Urgentele guvernarii", dupa Roman
Potrivit liderului partidului Forta Democrata, intalnirea cu fostul presedinte Ion Iliescu a avut ca scop oportunitatea formarii unui pol social, adica al fortelor de stanga, ca alternativa la actuala putere de dreapta. Petre Roman a precizat, sambata, pentru Mediafax, ca i-a trimis anterior lui Ion Iliescu o schita de program-cadru al polului social, intitulata "Urgentele guvernarii", care are patru teme: iesirea din criza din domeniul sanatatii, reformarea sistemului de pensii (capitalizarea Casei Pensiilor), criza educatiei si a scolaritatii (asigurarea scolaritatii gratuite pentru 12 clase, problema fundamentala pentru copiii din familii cu venituri modeste si foarte modeste), echitatea fiscalitatii (principala propunere - scutirea de impozit pentru salariile pana la 150 de euro). Conform declaratiilor facute sambata, pentru Rompres, de catre Petre Roman, actuala Putere "nu s-a dovedit capabila" sa gestioneze problemele tarii in cele opt luni de guvernare, motiv pentru care s-ar impune crearea unui pol al partidelor de stanga in perspectiva viitoarelor alegeri, fie acestea anticipate sau la termen.
Inspirat de "maslinul" lui Prodi
Liderul FD, Petre Roman, a admis, tot sambata, ca propunerea pe care i-a facut-o lui Iliescu este inspirata de modelul "maslinului" lui Romano Prodi. Potrivit lui Roman, discutia cu Ion Iliescu a vizat organizarea, cat mai curand posibil, a unei dezbateri pe aceste teme, la care sa participe formatiuni si personalitati de stanga. Roman nu a dorit sa dea detalii despre eventualii participanti la aceste dezbateri, spunand ca ar fi prematur, dar a admis ca i-a transmis documentul si lui Mircea Geoana si ca a avut o convorbire cu Adrian Nastase, presedintele executiv al PSD. De altfel, Mircea Geoana a confirmat pentru Rompres ca va discuta, in perioada urmatoare, cu Petre Roman pe marginea ideii acestuia. In alta ordine de idei, Petre Roman a respins ideea de fuziune intre partide sau de eventuale scindari, aratand ca aceasta ar fi contrara principiului polului social. Potrivit liderului Fortei Democrate, in cadrul acestui pol fiecare isi pastreaza identitatea. Referindu-se la intalnirea de vineri, din biroul lui Ion Iliescu, Roman a spus ca a fost o discutie "intre doi oameni care gandesc cu aceeasi sensibilitate politica, de stanga, si care de mai multa vreme impartasesc aceasta idee a unirii fortelor de stanga intr-un pol politic". Intrebat in ce calitate a participat Iliescu la intalnire, Petre Roman a spus ca in nici un caz acesta nu a reprezentat PSD: "Ion Iliescu este un nume in sine si un om in sine in politica romaneasca", a adaugat liderul FD. Totodata, Petre Roman a dat de inteles ca Ion Iliescu ii impartaseste ideile si este gata sa se implice in proiect. (Carmen EPURAN)
Importanta proiectului
Pentru fostul presedinte Ion Iliescu intalnirea de vineri cu fostul sau aliat, Petre Roman, a avut, se pare, o importanta capitala. Cu o zi inainte de intalnirea cu liderul Fortei Democrate, senatorul PSD a aflat ca fratele sau, Crisan Iliescu, a decedat, in urma unui infarct miocardic. Potrivit unor surse din anturajul fostului presedinte, moartea fratelui sau "l-a afectat foarte tare" pe Ion Iliescu. Cu toate acestea, fostul presedinte s-a dus vineri la intalnirea cu Petre Roman din strada Atena. Ieri, senatorul PSD nu a fost de gasit, el participand la inormantarea fratelui sau. (C.E.)
Geoana si Nastase isi scot ochii in public
Foto: Mediafax Principalii doi lideri ai PSD, Mircea Geoana si Adrian Nastase, si-au trimis ieri unul altuia bobarnace, prin interviuri realizate dupa acelasi tipar, dar acordate, evident, unor agentii de presa diferite. Pentru ca jocul sa devina si mai caraghios, cei doi au acordat interviurile in care se intepau reciproc la intervale de timp aproape simultane. Mai intai a aparut interviul lui Mircea Geoana, acordat Rompres. "Schimbul de replici" a vizat aceeasi tema a "austeritatii comunicationale" pe care a impus-o Geoana, ca prima si esentiala metoda pe care a vazut-o el, ca sef, pentru a crea o mai buna imagine partidului. Vorbind despre relatia sa cu Adrian Nastase, caruia pana acum cateva luni ii era subordonat pe linie de partid, Geoana a simtit nevoia sa puna lucrurile la punct si sa arate lumii si siesi cine este seful: "Liderul partidului este unul singur, iar aceasta este o regula pentru toata lumea. Adrian Nastase stie ca din partea mea se bucura de tot respectul, dar trebuie sa inteleaga ca, acum, expunerea mediatica excesiva dauneaza", a spus Geoana. Totodata, liderul PSD i-a transmis lui Nastase, de undeva de la inaltimea functiei sale, ca "o revenire este foarte posibila" (n.r.- pe posturile de televiziune), dar cu o conditie: "daca intelege nevoia de schimbare". In replica, Nastase i-a transmis lui Geoana ca la urmatoarea sedinta a conducerii PSD "ii va clarifica anumite aspecte". "Va trebui sa lamurim, intre altele, daca la Congres s-a stabilit o formula de functionare a partidului sau daca a fost aleasa o echipa de conducere cu roluri complementare. Eu am inteles ca s-a decis o varianta de echipa", a adaugat liderul PSD. Totodata, Nastase i-a transmis lui Geoana ca modernizarea PSD nu a inceput-o el acum cateva luni la Congresul PSD, ci a inceput cu ceva timp in urma: "Raman desigur inca multe lucruri de facut. Dar nimeni nu le va putea realiza singur. De aceea, voi continua sa spun: este nevoie de spirit de echipa", a mai spus Nastase. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.