Societatile de minerit din subordinea Ministerului Economiei pot disponibiliza, pana la sfarsitul acestui an, cel mult 500 de mineri din intreaga tara, a declarat ieri, la Targu-Jiu, intr-o conferinta de presa, ministrul Codrut Seres, informeaza Medi
Societatile de minerit din subordinea Ministerului Economiei pot disponibiliza, pana la sfarsitul acestui an, cel mult 500 de mineri din intreaga tara, a declarat ieri, la Targu-Jiu, intr-o conferinta de presa, ministrul Codrut Seres, informeaza Mediafax. Ministerul dispune de fonduri pentru plati compensatorii doar pentru cel mult 500 de persoane. Codrut Seres a declarat ca toate companiile miniere au efectuat reducerile de personal necesare echilibrarii bugetelor, insa daca unele companii ar dori sa-si mai reduca personalul, acestea trebuie sa se incadreze in cifra amintita, care poate fi aprobata prin ordin al ministrului. "Am introdus aceasta cifra de 500 pentru ca la unele companii a plecat personalul stabilit, la altele nu si pentru a nu da in fiecare luna o hotarare de Guvern pentru a echilibra bugetele companiilor am creat posibilitatea ca printr-un ordin al ministrului lucrurile sa se rezolve mai usor", a mentionat Seres. El a mai precizat ca toate companiile din subordinea ministerului Economiei au posibilitatea sa isi faca analize proprii in cazul in care doresc sa isi reduca personalul, ministrul dand asigurari ca in Oltenia si Valea Jiului nu se pune problema ca in 2005 vreun miner sa isi piarda locul de munca. Ministrul Economiei a vizitat vineri minele din Maramures, sambata a fost in Valea Jiului, iar ieri a avut intalniri cu reprezentanti ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia si cu cei ai complexurilor energetice de la Turceni, Rovinari si Craiova, fiind insotit de secretarul de stat Ionel Mantog, insarcinat cu coordonarea activitatii din minerit.
Directorul ICM, neinvitat de ministru
Directorul societatii Inchidere si Conservare Mine (ICM), unul dintre cei mai mari datornici la bugetul de stat, nu a participat ieri la intalnirea dintre ministrul Economiei, Codrut Seres, si directori din minerit. Potrivit Mediafax, societatea a fost infiintata anul trecut pentru a prelua datoriile fostei Companii a Lignitului din Oltenia, procesul de recuperare fiind insa realizat cu mare greutate. Seres nu a precizat de ce directorul ICM, Gheorghe Iliescu, care este si presedinte al filialei Targu-Jiu a Partidului Conservator, a lipsit de la intalnire. In cadrul conferintei de presa, ministrul nu a facut nici o referire la datoriile de cateva mii de miliarde de lei pe care ICM le are de recuperat de la stat. "Nu as putea acum sa va spun de ce nu se incaseaza banii. Trebuie vazut care este structura activitatii comerciale a societatii si de unde ar trebui sa primeasca banii. Daca e vorba de bani de la buget, atunci asta nu ar trebui sa fie o problema, mai ales daca documentatia este legal intocmita", a mentionat Seres, fara sa faca vreo referire la sumele pe care complexurile energetice din Oltenia si cateva termocentrale din tara le au de achitat la buget. Directorul ICM, Gheorghe Iliescu, a declarat pentru Mediafax ca nu a participat la intalnirea cu ministrul Seres deoarece nu a fost invitat. ICM a avut in acest an conturile blocate de catre Directia Finantelor Publice Gorj de cateva ori, societatea fiind nevoita la momentul respectiv sa isi deschida conturi noi pentru a putea participa la licitatiile de inchidere de mine din tara. (G.M.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.