Fostul ministru britanic al Afacerilor Externe, Robin Cook, care demisionase din Guvernul Blair in 2003 pentru a protesta fata de razboiul din Irak, a decedat in urma unui atac cardiac, sambata dupa-amiaza, in timp ce se afla impreuna cu sotia sa int
Fostul ministru britanic al Afacerilor Externe, Robin Cook, care demisionase din Guvernul Blair in 2003 pentru a protesta fata de razboiul din Irak, a decedat in urma unui atac cardiac, sambata dupa-amiaza, in timp ce se afla impreuna cu sotia sa intr-o excursie montana in Scotia, transmite Mediafax.
Cook, in varsta de 59 de ani, a cazut in timp ce se apropia de Varful Ben Stack, un munte din regiunea Inverness, din nordul Scotiei. Imediat a fost transportat la spital de catre un elicopter al Garzii de Coasta, care fusese alertata telefonic de Gaynor, cea de-a doua sotie a lui Cook. Fostul sef al diplomatiei de la Londra a decedat la spitalul Raigmore din Inverness.
Robin Cook a fost numit ministru de Externe in 1997, cand laburistii condusi de Tony Blair au venit la putere dupa 18 ani de guvernare conservatoare. Cand si-a preluat mandatul de sef al diplomatiei, Cook isi anuntase intentia de a adauga o "dimensiune etica" politicii externe promovate de Londra. Cat timp s-a aflat in aceasta functie, scena internationala a fost marcata de interventiile din Kosovo si Sierra Leone.
Cook a demisionat protestand fata de atacarea Irakului
Devenit ministru pentru relatiile cu Parlamentul, in 2001, in timpul celui de-al doilea mandat de premier obtinut de Tony Blair, Cook a demisionat din Cabinet in martie 2003, pentru a protesta fata de implicarea Londrei in razboiul din Irak. "De ce a devenit atat de urgent sa ne angajam intr-o actiune militara destinata dezarmarii unei capacitati militare care exista de 20 de ani si la a carei creare am avut propria contributie?", a declarat Robin Cook in discursul prin care si-a anuntat demisia, fiind aclamat de o buna parte a parlamentarilor din Camera Comunelor.
Un alt critic al implicarii britanice in razboiul din Irak, cercetatorul David Kelly a fost gasit mort pe 18 iulie 2003. Kelly a pus la indoiala in mai multe rapoarte existenta armelor de distrugere in Irak, transmitandu-si indoielile si catre mai multi jurnalisti britanici. O investigatie condusa de lordul Hutton a ajuns la concluzia ca David Kelly s-a sinucis. (D.E.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.