Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a criticat decizia ministrului Justitiei, Monica Macovei, de a cere revocarea din functie doar a procurorului general al Parchetului National Anticoruptie (PNA), Ioan Amarie, dar nu si a lui Ilie Botos, procu
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a criticat decizia ministrului Justitiei, Monica Macovei, de a cere revocarea din functie doar a procurorului general al Parchetului National Anticoruptie (PNA), Ioan Amarie, dar nu si a lui Ilie Botos, procurorul general al Romaniei. Mai exact, presedintele AMR, Viorica Costiniu, sustine, referindu-se la decizia de a cere revocarea lui Amarie, dar nu si a lui Ilie Botos, ca in acest caz s-a actionat cu masuri diferite si ca seful Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost tratat diferit. "Stim foarte bine ca de la nivelul Ministerului Justitiei s-au adus acuze cu privire la modul in care s-a desfasurat activitatea, organizarea, functionarea acestor Parchete. Si atunci vedem ca la situatii similare se actioneaza cu masuri diferite. Or, cata vreme intervin diferentieri de abordare a acestor criterii si principii, este foarte greu sa nu vezi cumva si arbitrariul", a declarat, intr-un interviu acordat BBC si preluat de Rador, Viorica Costiniu.
Abordare cu aceleasi principii
Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania a tinut sa precizeze ca situatia de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie trebuie abordata de la acelasi nivel si cu aceleasi principii existente in cazul PNA. "Sigur, ceea ce solicita ministrul Justitiei este atributul sau exclusiv. Consiliul Superior al Magistraturii isi va spune cuvantul. Ceea ce noi am invederat si am pus in discutie este necesitatea abordarii de la acelasi nivel si cu aceleasi principii situatii absolut similare, mai ales ca in situatia Parchetului General exista un raport de evaluare al Consiliului Superior al Magistraturii care inca nu a fost dezbatut, exista o sesizare a Asociatiei noastre cu privire la atitudinea pe care nici un procuror general in nici o alta tara europeana nu ar putea sa o aiba incriminand hotararile judecatoresti si dandu-si, inca o data, repet, girul autoritatii sale cu privire la activitatea unor procurori care, iata, sunt solicitati a fi revocati din functie", a aratat Viorica Costiniu.
Varianta concursului, respinsa
In alta ordine de idei, referindu-se la implementarea normelor ce prevad ocuparea pe baza de concurs a posturilor de conducere din sistemul juridic, Asociatia Magistratilor din Romania considera ca alegerea sefilor de instante sau parchete de catre colegii de breasla, pe baza evaluarii activitatii lor profesionale, este cea mai indicata varianta. "Nu s-a avut incredere in maturitatea colectivelor de magistrati", a explicat ieri Viorica Costiniu optiunea pentru varianta concursului. Presedintele AMR a mai precizat ca in tari precum Anglia, Italia, Franta, evaluarea sefilor este facuta de catre colegii magistrati, iar in Portugalia, colectivul fiecarei instante sau parchet isi desemneaza un conducator cu rolul de a se ocupa de aspectele administrative si de reprezentare a imaginii institutiei. Costiniu a mai mentionat ca formula concursului are o serie de lipsuri, printre care pregatirea insuficienta a magistratilor in contextul noilor reglementari sau abordari din sistem sau organizarea in pripa a examenelor. "Este un experiment, probabil ca in cele din urma vom gasi si calea cea mai europeana de promovare a magistratilor in functii de conducere", a spus Viorica Costiniu. Conform acesteia, AMR a propus, inca din 2004, ca sefii de instante si parchete sa fie desemnati de magistratii fiecarei institutii juridice in parte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.