In aceasta luna, in ziua a sasea, se praznuieste Schimbarea la Fata a Domnului Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos.
Dupa ce a implinit 33 de ani, Iisus a inceput sa spuna ucenicilor ca el va trebui sa mearga la Ierusalim unde va p
In aceasta luna, in ziua a sasea, se praznuieste Schimbarea la Fata a Domnului Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos.
Dupa ce a implinit 33 de ani, Iisus a inceput sa spuna ucenicilor ca el va trebui sa mearga la Ierusalim unde va patimi multe si va fi omorat. Ucenicii s-au intristat. Apoi, insotit de ucenici si de popor, Iisus s-a dus la muntele Taborului, unde a urcat impreuna cu Petru, Iacov si Ioan. Ca sa se roage, s-a indepartat de cei trei, iar acestia au adormit. Cand s-au desteptat, Iisus li s-a infatisat Schimbat la Fata, adica stralucind de slava Dumnezeiasca. L-au vazut vorbind cu doi barbati care erau Proorocul Moise si Proorocul Ilie.
In aceasta zi, traditia populara spune ca incepe sa se ingalbeneasca frunza in padure, relateaza Irina Nicolau in "Ghidul sarbatorilor romanesti". "Cerbii spurca apele, care incep sa se raceasca. Taratoarele cauta ascunzisuri. Berzele se pregatesc de plecare. Cerul se deschide. Se face pomana de struguri. Cand gusti prima boaba, spui "boaba noua in gura veche". Fetele se spala pe cap in aceasta zi.
Se spune de asemenea ca sarbatoarea populara Probejenia marcheaza hotarul dintre vara si toamna in Calendarul Popular si este sinonima cu Schimbarea la Fata din Calendarul crestin-ortodox. La Probejenie frunza codrului incepe sa-si schimbe culoarea, iarba inceteaza sa mai creasca, pleaca primele pasari migratoare (berzele si starcii). Din aceasta zi omului ii este interzis sa se mai scalde in apele raurilor si sa omoare, conform obiceiului, sarpele care iese in cale. Fiind celebrata in acelasi timp cu Schimbarea la Fata, la Probejenie este dezlegare la peste si la struguri. In aceasta zi sunt recoltate multe plante si fructe de leac: leusteanul, avrameasa, usturoiul, florile de musetel, alunele etc. Tot in aceasta zi se fac observatii meteorologice in legatura cu toamna ce urmeaza. In popor exista credinta potrivit careia cine se roaga sa scape de un viciu, de o patima, in aceasta zi, va reusi. (B.M.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.