Dupa o prima perioada de studii la Toulouse, Ingres a plecat la Paris ca student al lui Antoine-Jean Gros, in studioul pictorului Jacques-Louis David. In 1801, a castigat Premiul Romei, dar, din cauza declinului economic din Franta, nu a beneficiat d
Dupa o prima perioada de studii la Toulouse, Ingres a plecat la Paris ca student al lui Antoine-Jean Gros, in studioul pictorului Jacques-Louis David. In 1801, a castigat Premiul Romei, dar, din cauza declinului economic din Franta, nu a beneficiat de bursa care i-ar fi permis sa stea in Italia pana in 1807. In acest timp a pictat primele sale protrete, unele - ale unor prieteni, altele - autoportrete, in maniera romantica. A lucrat, de asemenea, portrete ale unor clienti bogati. A ramas la Roma si dupa terminarea bursei de patru ani, castigandu-si existenta din portrete in creion ale membrilor comunitatii franceze, dar a primit si contracte substantiale, cum ar fi doua picturi decorative pentru palatul lui Napoleon din Roma.
S-a mutat la Florenta in 1820, unde a stat patru ani, lucrand la "Juramantul lui Ludovic al XIII-lea", comandat pentru catedrala din Montauban. Ingres a fost adesea criticat la Paris pentru distorsiunile sale "gotice" (printre altele, se spunea ca spatele inalt al "Marii Odalisce" are trei vertebre in plus), ceea ce n-a impiedicat ca la Salonul din 1824 sa fie aplaudat si clamat ca lider al opozitiei academice la noul romantism (reprezentat, la acelasi Salon, de o lucrare a lui Delacroix).
Ingres s-a mutat la Paris, dar, dupa ce lucrarea sa "Martiriul Sfantului Symphorian" a fost prost primita la Salonul din 1834, s-a intors la Roma ca director, timp de sapte ani, al Academiei Frantei. A pictat mult si dupa revenirea in Franta, in 1841 - una din capodoperele sale, "Baia turceasca", apartine ultimilor sai ani de viata.
Muzeul din orasul lui Ingres, Montauban, caruia i-a lasat prin testament mai multe tablouri si peste 4000 de desene, ii poarta numele.
Puteti vedea la Bucuresti, pana pe 2 octombrie, "Concursul pentru reprezentarea pictata a torsului" (1801, Paris, Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts) si portretul pictorului Francois-Marius Granet, prezent si el cu o lucrare in expozitia itineranta (1807-1809, la Muzeul Granet din Aix-en-Provence). (I.P.)
Ziarul ZIUA, partener media al expozitiei "Umbre si lumini. 400 de ani de pictura franceza", deschise pana la inceputul lunii octombrie la Muzeul National de Arta al Romaniei de la Palatul Regal, ii prezinta in serial pe pictorii ale caror lucrari se afla la Bucuresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.