De la 23.35, TVR 1 difuzeaza filmul "Exorcistul: versiunea pe care nu ai mai vazut-o", in regia lui William Friedkin. Din distributie fac parte Max von Sydow, Ellen Burstyn, Linda Blair, Lee J. Cobb, Kitty Winn si Jason Miller.
Film de referin
De la 23.35, TVR 1 difuzeaza filmul "Exorcistul: versiunea pe care nu ai mai vazut-o", in regia lui William Friedkin. Din distributie fac parte Max von Sydow, Ellen Burstyn, Linda Blair, Lee J. Cobb, Kitty Winn si Jason Miller.
Film de referinta in genul horror, cu un palmares impresionant: doua premii Oscar, pentru cel mai bun sunet si cel mai bun scenariu adaptare (7 nominalizari la alte categorii importante); patru Premii Globul de Aur (si inca trei nominalizari).
In 1973, cand a avut premiera, numai in Statele Unite filmul a realizat incasari de 90 de milioane de dolari.
Scenariul se inspira din best-seller-ul omonim al lui William Peter Blatty, dar intre film si carte exista o serie de diferente.
"Exorcistul este primul film de acest gen care a avut un asemenea mare succes de public. Mizand pe realism, regia lui William Friedkin este de o eficacitate exemplara care imbina perfect climaxul, de la teroare, la masca de groaza a eroinei posedate de diavol, ceea ce constituie cheia naturalului din spectacol", declara Gerald Lanne in anul 1991.
De la 22.15, TVR 2 difuzeaza filmul ""Impromptu", regizat de James Lapine. Din distributie fac parte Judy Davis, Hugh Grant, Mandy Patinkin, Bernadette Peters, Julian Sands si Emma Thompson.
Imagini superbe, coloana sonora divina si actori de prima mana. In prima si cea mai romantica jumatate a veacului trecut, intr-o Franta care parea sa le apartina doar barbatilor, facea ravagii scriitoarea George Sand (Judy Davis). O aparitie non-conformista, George Sand incalca toate canoanele vremii: umbla in straie barbatesti, isi alege sau "concediaza" foarte des amantii. Viata lipsita de angajamente dar in acelasi timp linistita, este data peste cap de aparitia timidului si fragilului muzician, Chopin (Hungh Grant). De la 22.00, TVR Cultural difuzeaza filmul "Zorba grecul", realizat in 1964, de regizorul Michael Cacoyannis. Din distributie fac parte Anthony Quinn, Alan Bates (foto), Irene Papas, Lila Kedrova, Sotiris Moustakas, Yorgo Voyagis, Takis Emmanuel si George Foundas. Este o drama inspirata dupa romanul "Alexis Zorba" de Nikos Kazantzakis. Cine este Zorba, omul care traieste intr-o zi cat altii intr-o viata? Veselia lui ii cucereste pe toti cei cu inima buna pe care-i intalneste, la fel cum l-a cucerit si pe tanarul scriitor Basil, un englez in drum spre Creta, unde a mostenit o mina parasita. Vorbaretul Zorba, hotaraste sa-l insoteasca, iar Basil nu se opune. Insula este un loc al tensiunilor si conflictelor mocnite. Saracia, prejudecatile, pasiunile primitive rup brutal legaturile dintre noii veniti si sateni, care par sa fi uitat ce inseamna iubirea. Filmul a castigat trei premii Oscar pentru cea mai buna actrita in rol secundar: Lila Kedrova; cea mai buna imagine; cea mai buna scenografie si cinci nominalizari la Premiul Globul de Aur 1965.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.