Divizia A incepe astazi un nou sezon, al 87-lea din istorie, sub impresia favorabila lasata in aceasta vara de echipele romanesti in cupele europene. Cu 16 echipe aliniate la start, noua editie de campionat este cea care va face tranzitia spre reveni
Divizia A incepe astazi un nou sezon, al 87-lea din istorie, sub impresia favorabila lasata in aceasta vara de echipele romanesti in cupele europene. Cu 16 echipe aliniate la start, noua editie de campionat este cea care va face tranzitia spre revenirea, de anul viitor, la 18 echipe, astfel incat doar doua grupari vor retrograda la finalul sezonului. O bucurie in plus pentru multi dintre conducatori, prinsi insa de griji mult mai importante, una dintre ele fiind aceea a datoriilor catre stat, care ii ameninta chiar cu falimentul. Tot la capitolul minusuri, pe langa problemele financiare, putem adauga scaderea valorica a competitiei si reaparitia meciurilor trucate. In schimb, printre plusurile noii editii, se poate mentiona revenirea in prim-plan a echipelor din provincie si, implicit, o posibila crestere a competitivitatii. Chiar daca a ramas fara Universitatea Craiova (ultima campioana, in 1991), provincia ameninta serios suprematia Bucurestiului prin "Poli" Timisoara, echipa in care s-a investit masiv in ultima jumatate de an, si prin CFR Cluj, revelatia din Cupa UEFA-Intertoto. Onoarea de a da startul in editia de campionat 2005-2006 revine unei nou-promovate, Jiul Petrosani, si celei mai hulite echipe a Diviziei A, Gloria Bistrita. "Minerii" si-au vazut in vara visul cu ochii, promovand in Divizia A, si propun un antrenor debutant in prima liga, pe Ionut Chirila. Fara mari achizitii, Jiul spera sa evite in primul rand retrogradarea, bazandu-se pe puterea financiara a patronului Alin Simota si pe sprijinul autoritatilor locale. La randul sau, Gloria promite ca s-a facut cuminte, o dovada in acest sens fiind renuntarea la "piesele grele" numite Campeanu si V. Popa, precum si aducerea ca antrenor a lui Ioan Ovidiu Sabau. Bistritenii lui "Tata Jean" au dezamagit insa in Intertoto si in amicalele verii, in principal din cauza lipsei de experienta a tinerilor jucatori promovati de Sabau. Al doilea meci al zilei se joaca in Cotroceni, intre FC National si FCM Bacau. "Bancarii", ramasi din nou fara jumatate de echipa, mizeaza din nou pe aducerea unor necunoscuti care se pot lansa intr-un climat linistit. Presedintele Gino Iorgulescu a reusit insa o mutare de maestru, transformand clubul in societate pe actiuni, bugetul pentru noul sezon fiind de trei milioane de euro, probabil cel mai mare din ultimul deceniu. De asemenea, si Bacaul mizeaza pe jucatori de perspectiva, renuntand la vedete rasuflate si mergand pe mana tinerilor promovati de la propriul centru de copii si juniori, unul dintre cele mai performante din Romania. (MIG)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.