Irakul va deveni republica parlamentara, dupa jumatate de secol de dictatura, conform proiectului de Constitutie in curs de elaborare, programat sa fie adoptat la mijlocul acestei luni, de Adunarea Nationala. "Am optat pentru un regim parlamentar pen
Irakul va deveni republica parlamentara, dupa jumatate de secol de dictatura, conform proiectului de Constitutie in curs de elaborare, programat sa fie adoptat la mijlocul acestei luni, de Adunarea Nationala. "Am optat pentru un regim parlamentar pentru a consolida democratia si a impiedica revenirea dictaturii", a afirmat, miercuri, Thamer al-Ghadbane, deputat de pe lista fostului premier Iyad Allaui, si sef al subcomitetului mandatat cu elaborarea capitolului al treilea al Constitutiei, referitor la atributiile Guvernului federal. "Cea mai inalta autoritate executiva a tarii si comandant al fortelor armate va fi prim-ministrul, iar postul de sef de stat va fi mai mult onorific", a precizat deputatul. El a adaugat ca "presedintele va fi desemnat de Parlament, va alege un vicepresedinte si va desemna premierul din randul grupului parlamentar cel mai bine reprezentat in Adunarea Nationala". Conform aceleiasi surse, seful statului va ratifica tratatele internationale. La randul sau, seicul Nurredin Safi, reprezentant al marelui ayatollah Ali Sistani, in orasul sfant Kerbala, si sef al subcomitetului insarcinat cu redactarea primului capitol al Constitutiei, referitor la "principiile fundamentale", a subliniat ca "regimul va fi unul de republica parlamentara multipartita democratica si federala". "Nimeni nu a propus un regim de republica islamica, in care liderii religiosi sa detina puterea", a precizat el. Oficialul irakian a precizat ca "religia oficiala a tarii va fi islamul, pentru ca 97 la suta dintre irakieni sunt musulmani", precizand, insa, ca "toate religiile vor fi respectate". Munzer Fazzal, un alt membru al comitetului de redactare a Constitutiei, a declarat ca legea fundamentala "se va limita la a enumera principiile generale referitoare la cetatenie, detaliile urmand sa fie incluse intr-o lege asupra nationalitatii". (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.