Statele Unite condamna arestarea reprezentantilor minoritatii poloneze din Belarus, apreciind ca aceste retineri reprezinta o manifestare "tipica pentru hartuirea permanenta", de catre regimul de la Minsk, a acestei minoritati, transmite Mediafax. In
Statele Unite condamna arestarea reprezentantilor minoritatii poloneze din Belarus, apreciind ca aceste retineri reprezinta o manifestare "tipica pentru hartuirea permanenta", de catre regimul de la Minsk, a acestei minoritati, transmite Mediafax. In acelasi timp, administratia americana, prin vocea purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, Tom Casey, considera ca regimul presedintelui Aleksandr Lukasenko reprezinta "ultima dictatura din Europa". "Statele Unite cer regimului belarus sa puna capat acestui abuz si sa respecte drepturile poporului belarus", a afirmat oficialul american. Criticile Washingtonului le succed pe cele ale Frantei, care avertiza, zilele trecute, ca va cere partenerilor din UE adoptarea rapida a unei pozitii ferme si fara echivoc asupra chestiunii drepturilor omului in Belarus. In opinia unui oficial francez,"presiunile exercitate asupra cetatenilor de origine poloneza nu au la origine o problema bilaterala intre cele doua tari, ci sunt revelatoare privind evolutia puterii la Minsk". Valul de arestari demarat saptamana trecuta de regimul de la Minsk in randul conducerii comunitatii poloneze din aceasta tara a continuat si la inceputul acestei saptamani prin retinerea altor doi reprezentanti ai Asociatiei Polonezilor din Belarus. Regimul de la Minsk isi argumenteaza actiunile prin faptul ca noua conducere a Asociatiei Polonezilor - care numara 20.000 de membri, reprezentand o minoritate de 400.000 de persoane - ar fi devenit un instrument al Guvernului de la Varsovia, pentru organizarea unei revolutii in Belarus. Indignata de atitudinea Minsk-ului si de acuzatiile de amestec in afacerile interne ale Belarusului, Polonia a decis, in replica, sa isi retraga ambasadorul aflat in post la Minsk.
Pe de alta parte, Belarusul a anuntat, ieri, ca va interzice calatoriile emisarilor straini care instiga la ura interetnica, au informat surse din Ministerul de Exerne de la Minsk, citate de RIA Novosti. Directorul serviciului de presa al Ministerului a facut referire la comentariile vicepresedintelui Parlamentului polonez, Donald Tusk, dupa o vizita a acestuia in orasul Grodno. Ministerul de Externe belarus considera astfel de vizite drept amestec in afacerile interne ale unui stat suveran, mai ales in conditiile in care autoritatile depun eforturi pentru a gasi o solutie de rezolvare a crizei intervenite in relatiile cu Polonia, a precizat oficialul de la Minsk.(D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.