Presedintia austriaca a Uniunii Europene, care va incepe la 1 ianuarie 2006, va avea printre temele predilecte cea a realizarii coridoarelor de transport europene, dintre care trei au legatura cu interesele Romaniei, a declarat ieri ministrul de Exte
Presedintia austriaca a Uniunii Europene, care va incepe la 1 ianuarie 2006, va avea printre temele predilecte cea a realizarii coridoarelor de transport europene, dintre care trei au legatura cu interesele Romaniei, a declarat ieri ministrul de Externe, Mihai Ungureanu, informeaza Mediafax.
Seful diplomatiei romane a precizat ca schita de program a viitoarei presedintii austriece a fost unul dintre subiectele abordate la reuniunea sefilor de Guvern din Europa de Sud-Est, organizata in perioada 2-3 august, la Salzburg si la care a participat pentru prima data si Croatia.
In perioada 2-3 august 2005, Mihai Ungureanu a participat, alaturi de premierul Calin Popescu Tariceanu, la reuniunea sefilor de guvern din Europa de Sud-Est, eveniment aflat la a patra editie si organizat anual, la initiativa Coordonatorului Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (PSESE), Erhard Busek.
"Stim astazi ca viitoarea presedintie austriaca este interesata de coridoarele de transport si ca doreste sa repuna in functie ceea ce altadata parea un act utopic. Coridorul 4, 10 (dunarean) si 9 sunt in legatura cu interesele economice ale Romaniei", a adaugat Ungureanu, precizand ca este nevoie de un pachet financiar care sa fie urgent pus in slujba acestui proiect.
Pe de alta parte, un alt subiect care a atras atentia participantilor a fost revitalizarea initiativei de colaborare dunarene, "pe baza interesului comun economic determinat de prezenta geografica a fluviului", aceasta colaborare fiind un numitor comun al statelor riverane, "in egala masura afine obiectivului aderarii europene" a regiunii, a spus ministrul.
Din aceasta perspectiva, exista trei mari domenii de interes pe care Romania si Austria urmeaza sa le dezvolte. Este vorba, conform lui Ungureanu, despre infrastructura - fluviala, portuara, feroviara si rutiera - turism si mediu, cel din urma fiind foarte important pentru Romania, care are astfel "inca un mod de a conecta Delta Dunarii la interesul european". Nu in ultimul rand, s-a discutat despre perspectivele europene ale statelor balcanice si despre felul in care dialogul dintre Bruxelles si capitalele europene "trebuie calibrat din perspectiva tempoului integrarii europene a Balcanilor". Potrivit ministrului, tarile din regiune, care se afla "in diferite etape de construire a legitimitatii europene", "accepta ca integrarea europeana este unul dintre mijloacele cele mai la indemana pentru a se reconecta la un mediu economic extrem de competitiv si apt sa le absoarba". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.