O directiva secreta a Comisiei Europene propune ca datele de utilizare a telefonului - fix sau mobil - sa fie stocate pe o perioada de un an, iar datele Internet timp de sase luni, transmite site-ul Euractiv.com. Textul, pus la dispozitie de o organi
O directiva secreta a Comisiei Europene propune ca datele de utilizare a telefonului - fix sau mobil - sa fie stocate pe o perioada de un an, iar datele Internet timp de sase luni, transmite site-ul Euractiv.com. Textul, pus la dispozitie de o organizatie non-guvernamentala care militeaza pentru drepturile utilizatorilor de internet sub titulatura "European Digital Rights", apare la cateva saptamani dupa ce Parlamentul european a respins in unanimitate o propunere similara. Spre deosebire de documentul anterior, directiva Comisiei Europene prevede termene mai scurte pentru stocarea datelor, precum si posibilitatea "rambursarii costurilor aditionale" pentru operatiunile de acest gen catre serviciile de internet si companiile de telecomunicatii.
Precautiile statelor europene
Documentul Comisiei Europene, prezentat in avanpremiera de organizatia non-guvernamentala "European Digital Rights", intervine in urma unor masuri de securitate adoptate, recent, in statele europene. Drept urmare a atentatelor de la 11 septembrie 2001, autoritatile de la Londra au introdus mandate de arestare preventiva, prin care o persoana poate fi privata de libertate in absenta unui proces, urmand ca, dupa atentatele comise asupra retelei de transport londoneze la 7, respectiv 21 iulie, sa defineasca noi tipuri de infractiuni si sa creeze baze de date ale indivizilor cu "comportament inacceptabil," detaliaza Euractiv. Totodata, oficialii britanici analizeaza oportunitatea prelungirii duratei de detentie fara proces de la maximum 14 zile la trei luni, propunand ca inregistrarile convorbirilor telefonice sa fie admise drept probe in instanta.
Ca o consecinta a atentatelor de la Londra, Franta a reintrodus controlul la frontiere, in baza Acordului Schengen. Replica italiana nu a intarziat sa apara, autoritatile de la Roma aproband un nou pachet de masuri de securitate, care califica pregatirea si recrutarea teroristilor drept infractiuni, propunand ca perioada de detentie preventiva sa fie majorata de la 12 la 24 de ore. De asemenea, in baza noului pachet legislativ, carabinierii dispun de dreptul de a preleva probe ADN fara a fi necesar consimtamantul persoanei. Spania s-a sesizat la randul ei, premierul Jose Rodriguez Zapatero subliniind necesitatea crearii unei "aliante a civilizatiilor" pentru a lupta eficient impotriva cauzelor terorismului la nivel international.
Rusia, mustrata pentru metode
Autoritatile de la Moscova inventeaza cazuri de activitati criminale si acuza persoane pe nedrept de extremism religios, in incercarea de a-si dovedi eficienta in lupta impotriva terorismului, transmite Mosnews. com, citand unele declaratii ale activistilor pentru drepturile omului din Federatia Rusa. Campania anti-teorista desfasurata in urma luarii de ostatici de din septembrie, anul trecut, cand 330 de persoane - majoritatea copii - si-au pierdut viata, vizeaza, in special, comunitatea musulmana din Rusia, precum si cetatenii de origine uzbeca, tadjica si kirghiza, a detaliat Vitali Ponomariov, din partea asociatiei pentru drepturile omului, Memorial. "Daca cineva lupta impotriva terorismului prin plasarea unor oameni nevinovati in custodie, numarul teroristilor si extremistilor nu va scadea, ci, cu siguranta, va incuraja recrutarea unor forte aditionale in randurile lor," a continuat un alt membru al asociatiei amintite. Oficialii rusi au refuzat sa comenteze afirmatiile, biroul procurorului general al Rusiei anuntand ca va emite o replica oficiala in curand. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.