Firmele mici si mijlocii inregistrau, la sfarsitul lunii iunie, datorii catre stat in valoare de peste 6,5 miliarde de lei noi. Potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in trimestrul doi din acest an restantele IMM-urilor a
Firmele mici si mijlocii inregistrau, la sfarsitul lunii iunie, datorii catre stat in valoare de peste 6,5 miliarde de lei noi. Potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in trimestrul doi din acest an restantele IMM-urilor au scazut cu 11,7%, respectiv cu peste 860 de milioane de lei noi comparativ cu sfarsitul lunii aprilie 2005. Pentru mare parte din aceste datorii, respectiv 5,2 miliarde de lei noi, fiscul a inceput procedurile de executare silita in vederea recuperarii acestora. Cele mai semnificative obligatii neplatite sunt inregistrate la bugetul de stat, care colecteaza, in principal, taxa pe valoarea adaugata, accizele, impozitul pe venit si pe profit. Astfel, la sfarsitul primei jumatati a acestui an, datoriile IMM-urilor catre bugetul de stat depaseau 3,8 miliarde de lei noi. In acest sens, ANAF precizeaza ca peste 63.000 de firme mici sunt in executare silita. Pe de alta parte, insa, in perioada martie - iunie 2005, aproape 24.000 de companii mici si mijlocii si-au achitat integral datoriile. Restante semnificative, in valoare de 2 miliarde de lei noi, se inregistreaza si la bugetul de asigurari sociale de stat (pensii). Bugetul fondului de sanatate inregistra, la sfarsitul lunii iunie, datorii de 451 milioane de lei noi, iar cel pentru somaj acumulase restante de 221 milioane de lei noi. Ministerul Finantelor a publicat, la sfarsitul saptamanii trecute, pe pagina sa de Internet, lista datornicilor actualizata la 31 iunie 2005. Potrivit acesteia, marii contribuabili inregistrau datorii catre cele patru bugete in valoare de peste 7,8 miliarde de lei noi, in scadere cu peste 6% comparativ cu sfarsitul primului trimestru din acest an. Totalul datoriilor firmelor mari, mici si mijlocii este de 14,3 miliarde de lei noi (aproximativ 4 miliarde de euro). Lista datornicilor cuprinse peste 400 de firme mari si aproximativ 80.000 de IMM-uri. Pe lista datornicilor nu figureaza societatile in reorganizare judiciara si faliment si nici societatile care au contestat in instanta datoriile semnalate de fisc. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.