Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat ieri ca farmacistii vor fi monitorizati pentru a vedea daca recomanda bolnavilor medicamente mai scumpe doar pentru a vinde o anumita marfa. Cei descoperiti ca
Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat ieri ca farmacistii vor fi monitorizati pentru a vedea daca recomanda bolnavilor medicamente mai scumpe doar pentru a vinde o anumita marfa. Cei descoperiti ca practica aceasta metoda vor pierde contractul cu casa judeteana de asigurari de sanatate. Vladescu a spus ca noul mod de prescriere a medicamentelor, intrat in vigoare la 1 august, are ca scop cresterea accesului asiguratilor la medicamentele compensate si gratuite si nu favorizarea unor firme de medicamente, stresarea medicilor si bolnavilor sau cresterea veniturilor farmacistilor. In plus, noul sistem elimina plafoanele valorice de prescriere a medicamentelor de pe sub-listele A (compensate 90%) si C (compensate 100%). "Pentru a elimina orice tentatie a farmacistului de a impune bolnavului numai anumite medicamente, pacientii vor semna pe reteta ca au fost de acord sa ia produsul mai scump", a adaugat presedintele CNAS.
Referindu-se la consumul de medicamente, presedintele Casei spune ca, in primul semestru, medicii au prescris 14.017.196 de retete, mai mult de jumatate (7.907.573) fiind compensate iar restul gratuite, cu aproape doua milioane mai mult decat in acelasi interval al anului trecut. Potrivit CNAS, in primele sase luni din 2005, consumul de medicamentele compensate si gratuite a totalizat 8881,2 miliarde de lei, ponderea in consumul total fiind 60,4% pentru gratuite, adica 5364,9 miliarde de lei si 39,6% pentru compensate, respectiv 3.516,3 miliarde de lei.
CNAS a platit, in iulie, aproximativ 300 de miliarde de lei farmacistilor pentru datoriile acumulate in 2003 la compensate si gratuite, iar pana in ianuarie 2006 vor fi platite toate datoriile din sistem. In plus, fata de bugetul prevazut pentru 2005, lunar sunt alocate suplimentar, pana la sfarsitul anului, pentru medicamente compensate si gratuite, cate 1200 de miliarde de lei. In aceste conditii, farmacistii sunt obligati sa se incadreze in sumele contractate pentru ca nu vor primi bani in plus peste valorile negociate, a mai spus Vladescu. De asemenea, vor fi alocate alte 1500 de miliarde de lei pentru datoriile la compensate si gratuite din 2004, dar acesti bani vor fi dati farmaciilor dupa ce casele de asigurari de sanatate vor verifica valabilitatea retetelor eliberate, a adaugat Vladescu.
Cu toate acestea, peste patru sute de farmacii din cele 2.600 existente la nivel national, adica mai mult de 15%, nu eliberau, marti, medicamente compensate si gratuite, in principal pentru ca nu au semnat actele aditionale cu casele de asigurari de sanatate. Vasile Cepoi, directorul general al CNAS a precizat ca, la nivelul Capitalei, marti, se eliberau medicamente compensate si gratuite la doar 70% dintre farmacii. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.