Reprezentantii Asociatiei Europene a Cadrelor Didactice din Romania avertizeaza asupra fraudelor stiintifice si a promovarii pe criterii economice sau politice in invatamantul superior. Corneliu Zeana, conferentiar universitar, presedintele EACD Roma
Reprezentantii Asociatiei Europene a Cadrelor Didactice din Romania avertizeaza asupra fraudelor stiintifice si a promovarii pe criterii economice sau politice in invatamantul superior. Corneliu Zeana, conferentiar universitar, presedintele EACD Romania a enuntat ieri, intr-o conferinta de presa, dezinteresul autoritatilor pentru solutionarea cazurilor de coruptie din invatamant, reclamate de organizatia pe care o conduce si prezentate in timp de catre presa. Acesta solicita ministrului Educatiei si Cercetarii sa deschida dosarele profesorilor universitari contestati si sa le retraga titlurile universitare in cazul in care se constata ca le-au obtinut prin fraude, fals si uz de fals. Profesorul Octavian Stanasila, cadru didactic la Universitatea Politehnica, prezent la conferinta, a criticat usurinta cu care acorda unele comisii titlurile, afirmand ca in Romania, asa cum s-a deschis o "taraba de diplome pentru studenti" tot asa s-a deschis si o taraba a titlurilor de profesor. "Este o bataie pentru bani" caci obtinerea titlului de profesor nu presupune doar dobandirea unui anumit prestigiu, ci si accesul la venituri ridicate. El spune ca atribuirea titlurilor se face in unele cazuri pe alte criterii decat cele profesionale si de performanta. Profesorul sustine ca din pacate, in Romania, promovarea se face si pe criterii politice ori economice pentru ca "suntem condusi de grupuri de interese", de "oameni care n-au trecut pentru ca n-au opera, n-au viitor pentru ca n-au valoare dar au un prezent continuu". Reprezentantii EACD Romania au prezentat ca argumente cazuri de profesori universitari care au dobandit titlul prin falsuri sau de cadre militare care, in trei ani, au reusit sa treaca de la maior la general, sa obtina grad de profesor universitar si totodata au primit dreptul de a conduce doctorate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.