Frantisek Priplata - condamnat la opt ani de inchisoare in Romania, pentru instigare la uciderea liderului sindical de la Tepro Iasi, Virgil Sahleanu, a fugit in Cehia, lasand din nou autoritatile romane cu buza umflata. Evolutia cazului arata ca
Frantisek Priplata - condamnat la opt ani de inchisoare in Romania, pentru instigare la uciderea liderului sindical de la Tepro Iasi, Virgil Sahleanu, a fugit in Cehia, lasand din nou autoritatile romane cu buza umflata. Evolutia cazului arata ca cehul nu va fi extradat in Romania, cu toate ca, in ultimele doua zile, autoritatile ies la rampa cu tot felul de declaratii, intocmesc acte, analizeaza, arunca vina care incontro, in incercarea de a-si justifica neputinta de a-l incarcera pe Priplata. Daca politistii ar fi pus in executare manadatul si l-ar fi aruncat pe Priplata dupa gratii, cazul n-ar mai fi existat. Daca ar fi existat acelasi zel de care dau dovada atunci cand trebuie sa gaseasca si sa duca la puscarie un om care a furat doua milioane, si care este incarcerat imediat dupa pronuntarea sentintei, atunci n-ar mai fi trebuit sa cautam vinovati. Asa ascultam justificarile IPJ Bihor care incearca sa se disculpe spunand ca Priplata a fost cautat pentru a fi incarcerat, dar nu a fost gasit. Ori, capturarea infractorilor intra in sarcinile de serviciu ale politistilor, iar faptul ca n-au fost in stare sa-l gaseasca ar trebui sa dea de gandit sefilor de la Bucuresti. Cu siguranta ca daca politistii bihoreni trebuiau sa duca la puscarie un condamnat care a furat cateva milioane sau nu a platit o amenda, ar fi reactionat imediat. Situatia devine mai delicata cand este vorba de "infractori de lux". N-ar mai fi trebuit sa cautam vinovati nici daca granitele Romaniei ar fi fost securizate, astfel incat sa nu treaca nici musca. Numai ca Priplata a avut nevoie de doar 20 de minute sa treaca frontiera pe "fasia verde" in Ungaria, in conditiile in care autoritatile vorbesc despre cat de bine s-au securizat granitele si ce frumos va fi in continuare in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. Priplata este in Cehia si sunt sanse minime sa fie extradat. A spus "Adio Romania" si le-a ras in nas politistilor. Cine raspunde? Cine plateste?
Nu va fi extradat
Inspectoratul Judetean de Politie Bihor a solicitat, luni, instantei de judecata, care a emis mandatul pe numele lui Frantisek Priplata, acordul pentru punerea in urmarire internationala a cetateanului ceh. La patru zile dupa ce acesta parasise Romania si acorda ample interviuri in presa ceha. In acest timp, purtatorul de cuvant al Ministerului ceh de Justitie declara ca Priplata se afla legal in Cehia si nu va fi extradat in Romania. "Priplata este legal in Republica Ceha si nu a incalcat legile Cehiei", a spus acesta, care a adaugat ca extradarea unui cetatean ceh este inadmisibila. Ministrul ceh de Interne a declarat, ieri, ca Priplata nu a actionat corect, punand Cehia intr-o situatie dificila. El a afirmat ca, in acest caz, ar trebui avute in vedere legile, calatoria lui punand Cehia intr-o situatie dificila. Frantisek Priplata se declara insa dezamagit de afirmatiile ministrului si spune ca se astepta sa aiba parte de mai multa flexibilitate si de protectie. El isi justifica actiunea prin faptul ca s-a temut pentru viata lui si spune ca nu a intentionat sa puna Cehia intr-o situatie in care Romania ar putea cere ceva in schimb. Priplata - care se declara in continuare nevinovat - spune ca starea sa de sanatate s-a inrautatit. El ar vrea sa se intalneasca cu oficialii celor doua ministere chiar in cursul acestei saptamani, pentru a-i convinge "cat de teribila" este situatia in Romania si cum drepturile lui nu sunt respectate. "Oamenii au fost siliti sa faca marturii false. Am fost arestat fara mandat si torturat. Voi cere mai mult ca sigur compensatii", spune el, adaugand ca intentioneaza sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Consulul ceh stia
In timp ce Politia de Frontiera se chinuia sa afle pe unde a iesit cehul, acesta s-a gandit sa dea o mana de ajutor si sa elucideze misterul. El a declarat ca a ajuns in Cehia vinerea trecuta, prin Ungaria, dupa ce a traversat "frontiera verde" doar cu cartea de identitate ceha. In aceeasi zi, el l-a anuntat telefonic pe consulul ceh la Bucuresti despre plecarea sa. Consulul ceh, Olga Chojnaska, a confirmat ca a aflat despre fuga lui Frantisek Priplata chiar de la el, vinerea trecuta, cand acesta ajunsese deja in Cehia si ca nu a anuntat autoritatile romane cu privire la cele intamplate, diplomatul apreciind ca este vorba despre o situatie delicata. "Intr-adevar, domnul Priplata ne-a sunat, insa era deja in Cehia atunci cand am primit telefonul", a declarat, ieri, diplomatul ceh, citat de Mediafax. Intrebat daca a anuntat autoritatile romane despre faptul ca Priplata - urmarit general in Romania - a reusit sa ajunga in Cehia, Chojnaska a sustinut ca nu are vreo obligatie de acest gen. "Nu am astfel de obligatii fata de autoritatile romane. Nu am de ce sa dau explicatii. Situatia este delicata si pentru noi", a conchis Chojnaska.
Transferarea dosarului, cea mai realista solutie
Ministerul Justitiei are doua variante care pot fi aplicate in acest caz. Una este cererea de extradare adresata autoritatilor din Cehia, dar care, avand in vedere declaratiile reprezentantilor Ministerului Justitiei din aceasta tara, care au spus ca Priplata se afa legal in Cehia si nu va fi extradat, are sanse minime de reusita. In acest sens, Tribunalul Satu Mare a emis, ieri, o cerere de arestare provizorie in vederea extradarii lui Priplata, Politia Romana solicitand totodata efectuarea de investigatii in legatura cu prezenta acestuia pe teritoriul Cehiei. A fost contactat si ofiterul de legatura din Cehia, precum si Interpol Praga, solicitandu-se efectuarea de investigatii in legatura cu prezenta lui Priplata pe teritoriul Cehiei. Cealalta varianta, si cea mai realista, este transferul dosarului Priplata catre Ministerul Justitiei de la Praga, la cererea MJ de la Bucuresti, astfel incat acesta sa-si ispaseasca pedeapsa in tara natala. De altfel, chiar Priplata a cerut ca sa-si faca pedeapsa in Cehia.
Politistii trebuiau sa-l gaseasca
Legat de vinovati, este interesanta declaratia unui judecator de la Tribunalul Satu Mare, instanta care a judecat fondul cauzei, potrivit careia politistii ar fi trebuit sa-l incarcereze pe Frantisek Priplata imediat ce le-a fost comunicat mandatul de executare a pedepsei. Judecatorul a precizat ca, in 9 iunie, Tribunalul Satu Mare a emis pe numele lui Priplata un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea si, in aceeasi zi, mandatul a fost comunicat Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Bihor, pentru ca Priplata avea domiciliul declarat la Oradea. Acesta a spus ca in 3 iunie, Priplata - prin intermediul avocatului sau - a depus la Satu Mare o cerere de amanare a executarii pedepsei pe motive de sanatate si familiale, cerere inregistrata la instanta in dosarul cu numarul 2060. Tribunalul Satu Mare a fixat termen pentru judecare a cererii in ziua de 22 iunie. Pentru a putea judeca solicitarea lui Priplata, tot Tribunalul Satu Mare a dispus efectuarea unei expertize medicale la IML Bihor si a unei anchete sociale la Primaria Oradea. Cum datele solicitate nu au venit, Tribunalul Satu Mare a dispus amanarea judecarii cererii pentru data de 7 septembrie. "Nu s-a efectuat nici expertiza si nici ancheta sociala. In relatiile date de la cele doua institutii se arata ca (Priplata - n.r.) nu s-a prezentat pentru efectuarea expertizei, iar familia intre timp si-a schimbat domiciliul. Ca urmare, cauza neputand fi solutionata, s-a amanat pentru 7 septembrie", afirma judecatorul Rat.
El spune ca, in tot acest timp, mandatul de executare a pedepsei era in vigoare si ca, in aceste conditii, politistii din Bihor ar fi trebuit sa il gaseasca si sa il incarcereze. "In tot acest timp, mandatul era in vigoare si trebuia pus in executare, sarcina revenind organelor de politie, care aveau obligatia legala de a-l identifica, de a-l depista si de a-l pune intr-un loc de detentie", a mai afirmat magistratul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.