Cea mai recenta oferta a Editurii Curtea Veche, "Zborul reginei" al argentinianului Tomas Eloy Martinez, este "O poveste misterioasa despre mecanismele puterii politice si ale mass-media, alcatuind o lume a coruptiei infiltrate in toate domeniile vie
Cea mai recenta oferta a Editurii Curtea Veche, "Zborul reginei" al argentinianului Tomas Eloy Martinez, este "O poveste misterioasa despre mecanismele puterii politice si ale mass-media, alcatuind o lume a coruptiei infiltrate in toate domeniile vietii" (Jorge Semprun). Orice asemanare cu realitatile de te miri unde - chiar si de pe la noi - nu este deloc intamplatoare, doar actorii se schimba. Scriitor si jurnalist, argentinianul Tomas Eloy Martinez conduce in prezent Programul de studii latino-americane de la Rutgers University, in Statele Unite, unde este profesor emerit si scriitor rezident, si colaboreaza constant la o serie de publicatii precum "La Nacion", "El Pais" si "The New York Times".
Romanul pe care-l lanseaza azi Institutul Cervantes si Ambasada Republicii Argentina la Bucuresti (Libraria Carturesti, orele 17.00) porneste de la o intriga clasica. Pe fundalul unei realitati politice dominate de coruptia la varf, neputinta legii si capriciile mai-marilor zilei, se tese incitant o pasionala poveste de dragoste intre atotputernicul director al unui ziar din Buenos Aires si protejata sa Reina Remis, o tanara jurnalista talentata. Un periculos joc al obsesiilor in care se amesteca sexualitatea si dominatia dubleaza incursiunea in culisele politicii si ale lumii jurnalistice. Evenimentele derulate intr-un ritm alert, intr-o logica repetitiva si un accelerat delir erotic, compun o fresca al carei final imprevizibil aduce descifrarea unei povesti ce oglindeste realitatea. In 2002, "Zborul reginei" a castigat Premiul Alfaguara pentru roman.
Tomas Eloy Martinez s-a nascut la Tucuman, in Argentina, in 1934. A castigat de timpuriu premii cu versurile si povestirile sale si este autorul a doua carti devenite clasice in literatura argentiniana: "La Novela de Peron" (1985) si "Santa Evita" (1995). Aceasta din urma, intampinata cu entuziasm de nume celebre precum Carlos Fuentes, Augusto Roa Bastos si Gabriel Garcia Marquez si publicata in peste treizeci de tari, a fost salutata ca una dintre realizarile cele mai prestigioase ale prozei latino-americane contemporane, consacrandu-l totodata pe autor drept unul dintre scriitorii cei mai marcanti pe plan international. Opera lui Martinez cuprinde, pe langa romane si povestiri - "Sagrado" (1969), "La pasion segun Trelew" (1974), "Lugar comun la muerte" (1979), "La mano del amo" (1991), "El sueno argentino" (1999), "Las memorias del general" (1996), "El cantor de tango" (2004) etc. -, eseuri si scenarii de film. Creatia sa a fost apreciata de "The New York Times" si "London Review of Books" ca "fenomenul literar cel mai important din America Latina de la <<Un veac de singuratate>> incoace".
Cartea, aparuta in traducerea Tudorei Sandru Mehedinti, in Colectia "Byblos" a Editurii Curtea Veche va fi prezentata de catre traducatoare, Livia Szasz si Radu Paraschivescu, in prezenta ES Adrian Guillermo Mirson, ambasadorul Republicii Argentina la Bucuresti, si a lui Joaquin Garrigus, directorul Institutului Cervantes. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.