Primul ministru Calin Popescu Tariceanu a anuntat luni seara ca PNL il propune pe Adrian Iorgulescu pentru postul de ministru al Culturii si Cultelor. Propunerea a fost adoptata oficial, prin votul Biroului Permanent Central al PNL: opt "pentru" si o
Primul ministru Calin Popescu Tariceanu a anuntat luni seara ca PNL il propune pe Adrian Iorgulescu pentru postul de ministru al Culturii si Cultelor. Propunerea a fost adoptata oficial, prin votul Biroului Permanent Central al PNL: opt "pentru" si o abtinere. Nu s-a mentionat daca abtinerea a fost chiar a lui Iorgulescu, el insusi membru al Biroului Permanent liberal, sau el a lipsit de la vot.
Numele lui Adrian Iorgulescu circulase ca una dintre cele mai probabile variante, alaturi de Adrian Cioroianu, pentru inlocuirea demisionarei Mona Musca. Iorgulescu, compozitor cunoscut, presedinte al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR), este membru al conducerii liberale, in urma absorbtiei in PNL, in 2003, a Uniunii Fortelor de Dreapta (fostul Partid Alternativa Romaniei), in care a ocupat de asemenea functii la varf. Ca deputat CDR (din partea PAR) intre 1996 si 2000, a fost membru al Comisiei pentru cultura, arte si mass-media. De-a lungul intregii perioade a jucat un rol proeminent in viata artistica a tarii, ca presedinte longeviv al UCMR (din 1992) si lider al Aliantei Nationale a Uniunilor de Creatori (ANUC). A fost implicat si in "privatizarea" domeniului drepturilor de autor, ca initiator si presedinte al UCMR-ADA, organism de gestiune colectiva in domeniul muzical infiintat pe langa UCMR si controlat de conducerea acesteia, asa cum s-a intamplat si in cazul celorlalte "uniuni de creatie" traditionale, infiintate in perioada comunista. Acum, pentru a evita situatii de incompatibilitate, viitorul titular al portofoliului Culturii a anuntat ca-si va da demisia din ambele presedintii: a UCMR si a UCMR-ADA.
Adrian Iorgulescu (54 de ani) a mai declarat ca va continua linia ministeriatului Mona Musca, nu intentioneaza sa faca schimbari in echipa de la MCC, va incerca sa obtina un buget crescut pentru Cultura si va urmari elaborarea unei strategii pe termen lung in domeniu. Numirea urmeaza sa fie discutata in sedinta de joi a Guvernului, dupa care va fi inaintata presedintelui Traian Basescu. Conform Constitutiei, acesta il va investi oficial pe noul ministru. (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.