Miscarea Nationala Simeon al II-lea, mandatata de presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov, pentru formarea noului Executiv de la Sofia, a abordat, ieri, Uniunea Fortelor Democratice, Miscarea pentru Drepturi si Libertati a minoritarilor turci si coali
Miscarea Nationala Simeon al II-lea, mandatata de presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov, pentru formarea noului Executiv de la Sofia, a abordat, ieri, Uniunea Fortelor Democratice, Miscarea pentru Drepturi si Libertati a minoritarilor turci si coalitia ultranationalista Ataka in vederea cooptarii la guvernare, relateaza Rompres. Desi s-a pronuntat in favoarea convocarii de alegeri anticipate, formatiunea Ataka, reunind 8,69% din optiunile de vot exprimate in cadrul alegerilor legislative din 25 iunie, respectiv detinand 21 din cele 240 de fotolii parlamentare disponibile, nu a respins posibilitatea participarii la tratativele initiate de Miscarea premierului in exercitiu, Simeon de Saxa Coburg Gotha, pentru desemnarea Guvernului bulgar. "Deja am ales aceasta cale," a anticipatelor, "insa discutiile cu Miscarea Nationala Simeon al II-lea nu strica", a precizat presedintele coalitiei ultranationaliste, Pavel Shopov, citat de "Sofia News Agency," sugerand ca, indiferent de componenta, noul Executiv de la Sofia va fi unul slab. Totodata, liderul Ataka a exclus o eventuala colaborare cu Miscarea pentru Drepturi si Libertati a minoritarilor turci in vederea guvernarii. Initiativele formatiunii conduse de premierul Simeon de Saxa Coburg Gotha nu s-au oprit aici, Miscarea anuntand ca a avut, luni, discutii constructive cu Uniunea Populara Bulgara si Democratii pentru o Bulgarie puternica. Partidul Socialist Bulgar, castigator al legislativelor din 25 iunie, constituie, de asemenea, o optiune pentru formatiunea politica a actualului premier bulgar, Miscarea Nationala Simeon al II-lea declarandu-se dispusa sa ofere postul de prim-ministru socialistilor, in cazul in care acestia vor consimti la formarea unei coalitii de guvernare.
Bulgaria se teme ca aderarea sa la UE, programata pentru 2007, ar putea fi compromisa in cazul in care nu se va ajunge cat mai repede la un acord pentru formarea unui Guvern de coalitie capabil sa aplice reformele profunde solicitate de Bruxelles, transmite Mediafax. "Primul esec al tentativei de formare a unui Guvern si un posibil esec al celei de-a doua tentative de acest gen vor determina cu siguranta o amanare a aderarii Bulgariei la UE. Aceasta amanare ar putea fi cea a unei intregi generatii", a avertizat analistul Ognian Mincev, amintind ca aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul european este conditionata de o clauza de salvgardare, care ar putea fi activata in cazul in care cele doua state nu vor reusi sa isi respecte angajamentele asumate fata de UE. Impasul politic provocat de dificultatea desemnarii noului Executiv de la Sofia "ne indeparteaza din ce in ce mai mult de obiectivul nostru, acela de a reusi aderarea la UE" conform calendarului stabilit, a confirmat seful de stat bulgar, Gheorghi Parvanov.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.