Serviciile secrete din Franta stiu cine au fost rapitorii jurnalistilor francezi luati ostatici in Irak, in 2004 si 2005, afirma ziaristul francez Roger Auque, intr-un interviu publicat in ultimul numar al revistei Afrique Magazine.
"In ceea ce
Serviciile secrete din Franta stiu cine au fost rapitorii jurnalistilor francezi luati ostatici in Irak, in 2004 si 2005, afirma ziaristul francez Roger Auque, intr-un interviu publicat in ultimul numar al revistei Afrique Magazine.
"In ceea ce-i priveste pe ziaristii Georges Malbrunot, Christian Chesnot si Florence Aubenas", serviciile secrete "i-au identificat pe rapitori si, foarte sigur, si locul unde se afla", declara Roger Auque, el insusi fost ostatic in Liban. "In subsolurile de la Paris ale DGSE (Directia Generala pentru Securitate Externa), sunt afisate pe un perete numerele de mobil ale rapitorilor, fotografiile lor, alaturi de o harta a Irakului", sustine ziaristul, care precizeaza si sumele de bani care, in opinia lui, au fost platite drept rascumparare. "Rapitorii nu spun niciodata de la inceput ca vor bani. Ei prefera sa se prezinte drept o miscare politica sau religioasa. Apoi, dau de inteles ca au cheltuieli mari si ca un ajutor ar fi binevenit. Prin urmare, este sugerata o suma", afirma Auque.
El sustine ca pentru eliberarea Florencei Aubenas si a lui Hussein Hanoun a fost platita suma de sase milioane de dolari. Pentru Christian Chesnot si Georges Malbrunot, care au fost eliberati in decembrie 2004, "s-a platit mult mai putin", afirma ziaristul, citat de Mediafax.
Roger Auque sustine ca pentru eliberarea sa au fost platite doua milioane de dolari, "o suma mare pentru acea perioada".
"In Orientul Mijlociu domneste spionita acuta. Arabii vad spioni peste tot (...) Ei nu au incredere si isi iau nenumarate masuri de precautie", afirma jurnalistul francez, raspunzand unei intrebari referitoare la durata negocierilor de eliberare.
Ziaristul, care a fost detinut aproape un an de Hezbollah, in 1987, in Liban, a realizat o serie de reportaje la Bagdad. El si-a lansat, recent, o carte intitulata "Ostatici. De la Beirut la Bagdad - Jurnalul unui corespondent de razboi". (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.