Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice din Romania (APICT) a sesizat Consiliului Concurentei cu privire la piedicile pe care le pun unele CET-uri din tara consumatorilor care vor sa renunte la sistemul centralizat de incalzire
Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice din Romania (APICT) a sesizat Consiliului Concurentei cu privire la piedicile pe care le pun unele CET-uri din tara consumatorilor care vor sa renunte la sistemul centralizat de incalzire. "Aceste actiuni, care afecteaza direct publicul larg, sunt vizibile in anumite decizii si acte normative ale Consiliilor Locale, care impun conditii deosebit de restrictive in vederea instalarii centralelor termice de apartament", se arata intr-un comunicat de presa. Potrivit APICT, consumatorilor li se refuza practic dreptul de a optimiza cheltuielile familiei prin alegerea celei mai bune solutii de incalzire, adaptata nevoilor si veniturilor personale. Asociatia a identificat pana in prezent abuzuri de acest tip in Bucuresti, Bacau, Braila, Buzau, Focsani, Iasi, Onesti, si Tg. Mures, dar apreciaza ca situatii asemanatoare exista si in alte orase din tara. "Prin crearea unor obstacole de natura birocratica si financiara in calea debransarilor consumatorilor individuali de la sistemul centralizat de termoficare, societatile comerciale de termoficare incalca prevederile Legii Concurentei, abuzand astfel de pozitia dominanta pe piata serviciilor de alimentare cu energie termica", mentioneaza APICT, adaugand ca Legea Concurentei este incalcata si de consiliile locale, in calitate de actionari unici ai societatilor comerciale de termoficare. "Prin sesizarile noastre adresate Consiliului Concurentei incercam sa stabilim o concurenta libera si reala pe piata termotehnica din Romania.
Consumatorul trebuie sa isi aleaga liber sistemul de incalzire si preparare a apei calde menajere", a declarat Sever Scarlat, vicepresedinte APICT. APICT a fost infiintata in 2004 cu scopul de a proteja si de a reprezenta interesele economice, industriale si comerciale ale producatorilor si importatorilor de centrale termice din Romania. (M.C.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.