Frantisek Priplata, condamnat la opt ani de inchisoare in cazul uciderii liderului de sindicat Virgil Sahleanu, se afla in prezent in Cehia, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, a parasit Romania, in ciuda faptului ca fusese dat in urmarire g
Frantisek Priplata, condamnat la opt ani de inchisoare in cazul uciderii liderului de sindicat Virgil Sahleanu, se afla in prezent in Cehia, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, a parasit Romania, in ciuda faptului ca fusese dat in urmarire generala si in consemn la frontiera. Priplata nu este nici primul nici ultimul urmarit general care reuseste sa treaca granita. Inaintea lui a mai fost Gregorian Bivolaru, aflat in prezent in Suedia si pe care autoritatile romane se chinuie sa-l aduca in tara. Iar inaintea lui Bivolaru au mai fost altii. Si Severin Tcaciuc a scapat autoritatilor printre degete tot la granita, desi la acea vreme a iesit legal din tara, ajutat fiind de faptul ca anumiti functionari s-au miscat extrem de greu si l-au dat in consemn la frontiera la cateva ore dupa ce parasise Romania. Inspectoratul General al Politiei de Frontiera a anuntat ca intreprinde o ancheta pentru a stabili modul in care cehul a parasit tara. Politistii n-au aflat cum a parasit Priplata Romania, dar iau in calcul doua variante. De fapt, iau in calcul toate variantele posibile: ori a trecut cu acte false, ori pe la frontiera verde. Avand in vedere ca se inmulteste numarul celor care sunt dati in urmarire generala si in consemn la frontiera si care scapa la granita, se contureaza din ce in ce mai mult posibilitatea ca o grupare specializata sa treaca peste granita "infractorii de lux".
IGPF cerceteaza
Frantisek Priplata a fost dat in urmarire generala si in consemn la frontiera in 30 iunie, dupa ce, in 2 iunie, la cinci ani de la inceperea procesului, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au condamnat pentru instigare la asasinarea liderului sindical al Tepro Iasi, Virgil Sahleanu. Cehul a parasit Romania saptamana trecuta, in noaptea de joi spre vineri, fiind vazut la o prezentare de moda in Buchlovice (Cehia), la care participa si fiica sa. "Am trecut granita in noaptea de joi spre vineri. Mi-a luat 20 de minute. Nu voi spune niciodata pe unde", a declarat Priplata pentru cotidianul ceh Blesk. Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF) a anuntat, ieri, ca din primele cercetari, s-a constatat ca Frantisek Priplata nu a tranzitat legal frontiera romana, "iesirea acestuia din tara fiind posibila prin trecerea frauduloasa a granitei, fie prin punctul de control (cu documente de calatorie false, falsificate sau prin substituire de persoana), fie pe la 'frontiera verde'".
Cehii refuza extradarea
Purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei a declarat ca Priplata se afla in Cehia legal si nu va fi extradat in Romania. Priplata a ajuns in Cehia vinerea trecuta, prin Ungaria, dupa ce a traversat "frontiera verde" doar cu cartea de identitate ceha. In aceeasi zi, el l-a anuntat telefonic pe consulul ceh la Bucuresti despre plecarea sa.
Ministerul Justitiei analizeaza variantele ce pot fi aplicate in cazul lui Frantisek Priplata. Una dintre acestea este cererea de extradare adresata autoritatilor din Cehia. Astfel, instanta poate formula o cerere de extradare, act care sa fie trimis catre MJ impreuna cu documentele anexe, urmand ca directia de specialitate din cadrul ministerului sa efectueze controlul de regularitate internationala pentru a cere extradarea. Daca sunt indeplinite prevederile Conventiei europene de extradare, Ministerul Justitiei transmite cererea la Praga, iar autoritatile judiciare cehe decid in conformitate cu normele conventionale aplicabile si cu prevederile legislatiei interne. Varianta extradarii ar putea fi dificil de aplicat, deoarece Frantisek Priplata este cetatean ceh si nu se stie daca autoritatile din Cehia vor fi de acord sa il extradeze. Cea de-a doua varianta legala posibila este preluarea cazului de catre Ministerul ceh al Justitiei, in baza prevederilor Conventiei Europene pentru preluarea persoanelor condamnate. Ministerul ceh a solicitat deja Ministerului roman al Justitiei preluarea acestui caz, dar varianta nu mai este aplicabila, in conditiile in care Priplata a fugit din Romania, trecand ilegal granita. In aceste conditii, o alta varianta care ar putea fi aplicata este transferul dosarului Priplata catre Ministerul Justitiei de la Praga, la cererea MJ de la Bucuresti. Practic, Ministerul Justitiei din Romania trebuie sa decida intre varianta cererii de extradare a lui Priplata si cea a transferului dosarului acestuia.
Judecatori versus politisti
Foto: Mediafax In timp ce Priplata zburda in libertate, judecatorii si politistii se acuza reciproc, fiecare aruncand pisica in curtea celuilalt. Politistii ar fi trebuit sa-l incarcereze pe Frantisek Priplata imediat ce le-a fost comunicat mandatul de executare a pedepsei, afirma un magistrat de la tribunalul ce l-a judecat pe ceh in prima instanta, in timp ce IPJ Bihor isi declina orice responsabilitate pentru fuga acestuia din Romania. Gheorghe Rat - judecator la Tribunalul Satu Mare - a declarat ca Priplata a fost condamnat definitiv la opt ani de inchisoare in 2 iunie, decizia fiind comunicata in 9 iunie Tribunalului Satu Mare, prima instanta care l-a condamnat, in 2002, la sase ani de inchisoare pentru instigare la lovituri cauzatoare de moarte. Tot in 9 iunie, Tribunalul Satu Mare a emis pe numele lui Priplata un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea si, in aceeasi zi, acesta a fost comunicat Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor, pentru ca Priplata avea domiciliul declarat la Oradea, afirma judecatorul Rat. Acesta a precizat, citat de Mediafax, ca in 3 iunie, Priplata - prin intermediul avocatului sau - a depus la Satu Mare o cerere de amanare a executarii pedepsei pe motive de sanatate si familiale, dar magistratii au dispus amanarea judecarii cererii pentru data de 7 septembrie. Magistratul spune ca in tot acest timp, mandatul de executare a pedepsei era in vigoare si ca politistii din Bihor ar fi trebuit sa il gaseasca si sa il incarcereze.
Cum era de asteptat, IPJ Bihor respinge orice responsabilitate privind disparitia lui Frantisek Priplata, sustinand ca nu are nici o vina pentru faptul ca acesta a fugit din Romania.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.