La o lectura atenta, programul extremist al formatiunii ultra-nationaliste Ataka abia daca pare credibil. Lucrul acesta nu a impiedicat insa ca la recentele alegeri parlamentare din Bulgaria, Ataka sa devina al patrulea partid ca importanta.
In
La o lectura atenta, programul extremist al formatiunii ultra-nationaliste Ataka abia daca pare credibil. Lucrul acesta nu a impiedicat insa ca la recentele alegeri parlamentare din Bulgaria, Ataka sa devina al patrulea partid ca importanta.
In prima zi in care Ataka ar prelua puterea, Bulgaria s-ar retrage din NATO. In a doua zi ar reanaliza acordul cu Uniunea Europeana, ar redeschide doua dintre cele mai vechi reactoare ale centralei nuclearo-electrice de la Kozloduy si ar anunta planuri de dublarea fortelor armate. In a treia zi, Ataka ar pune capat relatiei Bulgariei cu Banca Mondiala si cu FMI, ar interzice partidele minoritatilor nationale si ar reduce programele in limbi minoritare in presa de stat.
Asa ar arata primele trei zile de activitate ale unui Guvern condus de catre un partid popular nationalist in Bulgaria, potrivit declaratiei emfaticului si controversatului lider al acestuia, Volen Siderov.
Ataka, fondat in aprilie anul acesta, este un fenomen politic. Siderov este un fost jurnalist care a condus un ziar reformist, Demokratsia. El a deviat ulterior spre un nationalism radical, publicand carti acuzate de rasism. Ulterior a fost demis din postul de comentator al unui cotidian national.
In ultimul an, o emisiune a sa difuzata de o televiziune prin cablu, emisiune intitulata tot Ataka, a atras proteste din partea majoritatii organizatiilor pentru drepturile omului, din cauza deselor stereotipuri si atacuri la adresa comunitatilor rome sau turcesti. Siderov pretinde ca tiganii sunt vinovati de "genocidul impotriva bulgarilor".
In luna aprilie, Siderov si cateva zeci de politicieni au inregistrat un partid cu numele Ataka. La alegerile parlamentare din 25 iunie, anul acesta, Ataka a fost marea surpriza prin numarul mare de voturi obtinute. In timp ce partidele de centru combateau intre ele si se pierdeau in discutii politice sterile, Ataka a preferat sa stea deoparte si doar sa-si transmita mesajul cat mai multor alegatori. In cele din urma, a devenit al patrulea mare partid din Parlamentul de la Sofia, dupa Partidul Socialist Bulgar (PSB), fostul partid de guvernamant Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNS II), Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL).
Mai mult, succesul partidului in urma votului din 25 iunie poate marca doar inceputul cresterii partidului, pe fondul crizei politice din Bulgaria.
Dupa ce PSB a esuat in incercarea de a forma o coalitie de guvernamant cu MDL, la inceputul saptamanii trecute, au avut loc discutii despre o noua runda de alegeri parlamentare care ar putea ocaziona un salt si mai mare al partidului lui Siderov.
Un guvern condus dupa politica acestui partid ar uimi, in mod cert, intreaga lume.
De fapt, politica de soc a Ataka este una intentionata. Partidul exista doar pentru a respinge politicile ultimului Guvern si nu are nici o intentie pentru moment de a parasi randurile Opozitiei.
"Nu vom forma coalitii si nu vom participa in guverne", a declarat pentru presa locala un membru al partidului Ataka.
Acesta a comparat rolul partidului sau cu cel al unui taun care inteapa si chinuie fiarele din jurul sau. (...)
Programul Ataka este un amalgam de sloganuri populiste, nationaliste si socialiste. Formatiunea cere interzicerea posibilitatii strainilor sa cumpere pamant in Bulgaria, revizuirea principalelor contracte de privatizare, largirea fortelor armate, reinstaurarea pedepsei cu moartea si o noua lege care sa defineasca "tradarea nationala". (...)
In ciuda moderatiei pe care o proclama, nu exista indoiala ca Ataka se considera - si este considerat - ca un fenomen similar Frontului National din Franta si altor partide extremiste de dreapta din Europa.
In urma alegerilor din Bulgaria, Partidul Libertatii din Austria, Frontul National, Samoobrona din Polonia si Rodina din Rusia au declarat ca recunosc partidul lui Siderov ca fiind aliatul lor.
Totusi, unii observatori afirma ca aceste partide relativ bine stabilite isi pot retrage suportul pentru o organizatie vadit rasista.
"Nici o tara membra UE nu ar permite unui partid cu credinte atat de rasiste sau xenofobe sa intre in Parlament," a declarat Krasimir Kunev, reprezentant al Comitetului Bulgar de la Helsinki.
Colegul lui Kunev, Zonko Grozev, afirma ca unele dintre afirmatiile lui Siderov incalca legi nationale si acorduri internationale semnate de Bulgaria.
Daca intr-adevar astfel stau lucrurile, nimeni nu l-a amenintat pe Siderov cu masuri pe cale legala. De fapt, in acest moment el este cel care ii acuza pe politicienii bulgari ca incalca legea si pretinde ca locul acestora - si nu al lui - este in inchisoare.
Albena Shkodrova este directorul Asociatiei bulgare de Investigatii Media in Balcani.
Copyright: Institute for War and Peace Report


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.