Cand vine vorba de remaniere, UDMR pune piciorul in prag. Reprezentantii maghiarilor se declara multumiti de activitatea ministrilor lor si nici nu concep ca vreunul din acestia sa paraseasca Executivul la anuntata remaniere guvernamentala.
Pr

Cand vine vorba de remaniere, UDMR pune piciorul in prag. Reprezentantii maghiarilor se declara multumiti de activitatea ministrilor lor si nici nu concep ca vreunul din acestia sa paraseasca Executivul la anuntata remaniere guvernamentala.
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca nu este de acord cu remanierea nici unui ministru al Uniunii, pentru ca nu exista nemultumiri legate de activitatea acestora si ca singura sa temere se leaga de repetarea "balbaielilor" din 1996 - 2000.
"As fi de acord cu remanierea unui ministru al UDMR, daca ar exista nemultumiri. Dar nu exista, nici din partea conducerii Uniunii, nici din partea colegilor de coalitie", a declarat Marko Bela.
Presedintele UDMR a afirmat ca la ultimul Consiliu al Reprezentantilor Unionali s-a facut o analiza a reprezentantilor UDMR in Guvern si aprecierea a fost pozitiva. Mai mult, Marko s-a declarat foarte multumit de activitatea tinerilor care au fost promovati ca secretari de stat si care "fac fata, au initiativa si o abordare inovativa".

"Toti am fost de vina in perioada 1996 - 2000"

El a sustinut, in aceeasi conferinta de presa, ca are o singura ingrijorare si teama in privinta functionarii coalitiei de guvernare, pentru ca aceasta ii aminteste de "balbaielile" din perioada 1996-2000.
"Foarte multe gesturi, declaratii de presa pripite din partea multora, reglarea unor probleme prin presa. N-ar trebui sa repetam acele greseli, pentru ca avem conditiile de functionare a coalitiei si o majoritate stabila", a declarat liderul Uniunii. El a adaugat ca nu ar arata cu degetul spre nimeni pentru balbaielile de atunci.
"Cu totii am fost de vina. Exista riscul sa repetam balbaielile si greselile de atunci. Motivul este o lipsa de intelegere fata de ideea de coalitie. Noi avem o experienta mult mai mare in acest sens si n-ar fi rau daca colegii ne-ar asculta, pentru ca trebuie sa fii apt pentru ideea de compromis. Cei care traiesc cu sentimentul cedarii nu inteleg ideea de coalitie", a afirmat Marko.
Intrebat fiind daca vede in presedintele Basescu un factor care destabilizeaza, presedintele UDMR a raspuns: "E greseala formatiunii politice care permite acest lucru. Nu cred ca Basescu influenteaza formatiunile politice".
In acelasi context, Marko s-a pronuntat din nou impotriva alegerilor anticipate. "In loc sa venim in fiecare saptamana cu alegeri anticipate, ar fi mult mai bine daca am lucra", a spus presedintele UDMR, care a nuantat ideea exprimata in urma cu o saptamana de vicepresedintele executiv al formatiunii, Borbely Laszlo, potrivit caruia UDMR ar fi in stare sa guverneze, singura si eficient, si ca le-a oferit colegilor de coalitie aceasta posibilitate, macar pentru o jumatate de an. "Nu am glumit cand am spus ca ar fi mai bine ca UDMR sa guverneze singura. Glumeam daca spuneam ca e posibil", a mai declarat Marko Bela.

Vor ministri plini

Uniunea nu numai ca nu vrea sa renunte la ministrii sai, ci chiar vrea ca acestia sa aiba un statut oficial mai important. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat ca, in cazul unei remanieri guvernamentale, nu se pune problema ca UDMR sa renunte la ministerele pe care le detine in prezent, dar ca este posibil ca Uniunea sa ceara ca cei doi ministri delegati ai sai sa devina titulari de portofolii.
"Cred ca toti cei patru ministri isi fac bine meseria si nu se pune problema ca noi sa ii inlocuim cu alte persoane sau sa renuntam la ministerele pe care le conduc ei pentru alte ministere. E posibil, insa, sa cerem ca ministrii nostri delegati sa fie ministri plini", a declarat Frunda.
Senatorul UDMR a afirmat ca el nu este interesat de nici un post de ministru, dupa ce a respins o oferta pentru actualul Cabinet. In prezent, presedintele UDMR, Marko Bela, detine functia de ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile culturii, invatamantului si integrarii europene, iar Zsolt Nagy pe cea de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.
Cei doi ministri delegati ai UDMR sunt Borbely Laszlo - ministru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului si Iuliu Winkler - ministru delegat pentru Comert.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.