Dupa discutii care au durat mai bine de patru ani de zile, Senatul Statelor Unite a votat, vineri, legea privind reforma din domeniul politicii energetice, se arata intr-un comunicat AP. Textul a fost acceptat de catre Senat cu 74 de voturi pentru si

Dupa discutii care au durat mai bine de patru ani de zile, Senatul Statelor Unite a votat, vineri, legea privind reforma din domeniul politicii energetice, se arata intr-un comunicat AP. Textul a fost acceptat de catre Senat cu 74 de voturi pentru si 26 impotriva, dupa ce, cu numai o zi inainte, fusese adoptat de catre Camera Reprezentantilor cu 275 de voturi, fata de 156 impotriva.
Reforma prevede pe termen lung o strategie de reducere a dependentei SUA de importurile de energie. Costurile implementarii sale vor fi insa extrem de ridicate si vor depasi cu mult previziunile anterioare ale Casei Albe. Daca acum patru ani de zile, la initializarea propunerii, estimarile se ridicau la 6,7 miliarde de dolari, acum, dupa revizuirea calculelor, se presupune ca toate costurile se vor ridica la peste 11,5 miliarde de dolari. De fapt, costul total al reformarii sistemului energetic se ridica pe urmatorii zece ani la 14,5 miliarde de dolari, insa la aceasta suma vor fi adaugate compensatii de aproximativ 3 miliarde de dolari. Tot mai multe fonduri vor fi alocate dezvoltarii surselor de energie alternativa. Astfel, 2,7 miliarde de dolari vor merge in viitorul apropiat catre sursele de energie eoliene, 1,5 miliarde catre carbune si 1,5 miliarde de dolari catre dezvoltarea energiei nucleare.
Conform previziunilor politicienilor americani, legea din domeniul energetic va avea drept consecinta o reducere simultana a costurilor si a cererii si o dezvoltare a tehnologiilor alternative, ''curate'' din punctul de vedere al poluarii. Masurile luate insa de Guvernul american nu vor avea efecte imediate asupra preturilor la petrol in intervalul imediat urmator.
Totodata, parlamentarii au renuntat sa voteze legea privind cresterea ponderii energiei electrice provenind din surse reinnoibile la 10 la suta pana in 2020, si privind reducerea consumului de carburanti cu un milion de barili pe zi, pana in 2015. Miscarile ecologiste nu au intarziat sa critice initiativa Guvernului de la Washington, si aceasta deoarece legea are statutul unei adevarate incitari pentru dezvoltarea industriei nucleare, a carbunelui, petrolului si gazelor naturale.
De fapt, reforma nu priveste o intrare a Statelor Unite in normele protocolului de la Kyoto, si nici o incercare de reducere a poluarii, ci numai o stimulare a productiei interne de energie, in sensul realizarii unei independente energetice.

Crestere "robusta" a economiei americane in trimestrul al doilea al anului curent

Economia americana a inregistrat si in trimestrul al doilea al acestui an un ritm de crestere de 3,4 la suta, apreciat de analistii locali drept "robust". Performanta este considerata cu atat mai incurajatoare, releva corespondentul BBC, cu cat au existat temeri ca preturile in continua crestere la combustibili ar putea limita expansiunea. Concret, Departamentul Comertului al SUA a anuntat ca PIB-ul american a inregistrat, in periada aprilie-iunie 2005, un ritm anual de crestere de 3,4 la suta, relevand totodata faptul ca este al 9-lea trimestru consecutiv cand se mentine un ritm de crestere de peste 3 la suta. Analistii americani releva faptul ca ritmul de crestere a cunoscut, totusi, o usoara scadere fata de primul trimestru al acestui an (3,8 la suta), din cauza cresterii stocurilor la unele produse, inclusiv la automobile. Se constata, totusi, o crestere cu 8,3 la suta la vanzarile de marfuri de indelungata folosinta, cum ar fi automobilele si frigiderele.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.