Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor a cerut Federatiei Europene a Pensionarilor si a Persoanelor Varstnice (FERPA) sa intervina pe langa Guvernul Romaniei pentru ca pensionarii sa nu fie evacuati din casele nationalizate.
Secretar
Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor a cerut Federatiei Europene a Pensionarilor si a Persoanelor Varstnice (FERPA) sa intervina pe langa Guvernul Romaniei pentru ca pensionarii sa nu fie evacuati din casele nationalizate.
Secretarul general al FERPA, Luigina De Santis, a trimis o scrisoare primului ministru, Calin Popescu Tariceanu in care subliniaza ca "numeroase familii de pensionari si persoane varstnice locuiesc in apartamente nationalizate si risca sa fie aruncate in strada fara a sti nici ce sa faca nici unde sa se duca.
In cea mai mare parte a cazurilor, persoanele varstnice nu au resurse financiare pentru a cumpara o locuinta. Ca de obicei, bancile nu acorda credite acestor persoane din cauza varstei lor. In orice caz, veniturile lor din pensii nu dau garantii suficiente bancilor. Dumneavoastra stiti ca, potrivit datelor organizatiilor noastre din Romania, din 4,6 milioane de pensionari, numai 284.000 de persoane au o pensie a carei suma depaseste 130 euro si 2.700.000 au pensii de pana la 75 de euro. Sugestia noastra ar fi sa se evite orice drama sociala si orice conflict, ajungandu-se la un acord ca pensionarii respectivi sa poata ramane in locuinte pana la sfarsitul vietii lor, bineinteles clarificand ca proprietatea apartamentului revine vechilor proprietari fara nici o ambiguitate. Noi speram sa luati in serios propunerea noastra. Dumneavoastra stiti ca dreptul la locuinte este fundamental pentru modelul social-european si ca acest drept este mai ales important pentru pensionari si persoanele varstnice".
Oficialul european considera ca aceasta este o solutie apropiata "de aceea care exista deja in multe tari europene". O scrisoare asemanatoare a fost trimisa de secretarul general al FERPA si Comisarului European pentru munca, afaceri sociale si egalitatea sanselor la Bruxelles, domnul Vladimir Spidla subliniind "drama pe care o traiesc persoanele varstnice din Romania privind locuintele". "Ar fi intr-adevar important ca primul ministru roman sa inteleaga importanta gasirii unei solutii adecvate care sa nu fie aceea de a arunca in strada persoanele varstnice care au venituri prea modeste pentru a achizitiona un apartament si care nu au sansa de a li se acorda credite de catre banci". Desi aceste scrisori au fost trimise Guvernului Romaniei la data de 1 iulie 2005, pensionarii spun ca nu au primit pana astazi nici un raspuns fapt pentru care ei au decis sa-si continue demersurile pe langa oficialitatile Uniunii Europene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.