Zeci de persoane au murit in ultimele zile din cauza valului de caldura care s-a abatut asupra Romaniei, chiar daca in week-end in unele regiuni ale tarii a plouat semnificativ din punct de vedere cantitativ (la munte si in Dobrogea). Serviciile de
Zeci de persoane au murit in ultimele zile din cauza valului de caldura care s-a abatut asupra Romaniei, chiar daca in week-end in unele regiuni ale tarii a plouat semnificativ din punct de vedere cantitativ (la munte si in Dobrogea). Serviciile de ambulanta au fost luate cu asalt. Indicele de confort termic temperatura-umezeala (ITU) a atins si depasit pragul critic de 80 de unitati in Crisana, cea mai mare parte a Banatului, Olteniei, Munteniei, Dobrogei, Moldovei, Maramuresului. Meteorologii anunta ca vremea caniculara se va mentine si in cursul acestei zile, in zonele din sudul si estul tarii, doar in vestul si nord-vestul Romaniei urmand sa se racoreasca usor.
Potrivit raportului transmis ieri de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), in ultimele zile vremea in tara a fost calduroasa, caniculara dupa-amiaza in majoritatea regiunilor tarii. Cerul a fost mai mult senin, exceptand zona montana si centrul Dobrogei unde dupa-amiaza si seara a prezentat innorari, s-au semnalat descarcari electrice si doar izolat averse. Temperaturile maxime au fost cuprinse intre 29 de grade la Tulcea si 36 de grade la Oradea, Gurahont, Sinnicolau Mare, Arad, Timisoara, Lugoj, Craiova, Calafat, Titu, Botosani si Iasi.
Salvarea nu face fata
Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB) a inregistrat, sambata, in numai sase ore 270 de apeluri, medicii facand tot mai greu fata solicitarilor, pentru ca peste jumatate au fost urgente de gradul zero, a declarat, pentru Mediafax, Iuliana Kaita, medic coordonator SAMB. Medicii recomanda persoanelor cu suferinte cronice (cardiace renale, neurologice) sa respecte tratamentul prescris, sa nu iasa din casa la pranz si sa consume multe lichide. De asemenea, consumul de lichide (apa, ceai, suc de fructe) trebuie marit si in cazul oamenilor sanatosi, dar mai ales al copiilor pentru ca ei se deshidrateaza foarte usor. Cand temperaturile sunt ridicate, dusurile si baile cu apa la temperatura pielii trebuie sa fie frecvente. In perioadele cele mai calde din zi nu trebuie facut efort fizic sustinut. Medicii de la Salvare spun ca numarul apelurilor a crescut cu aproape 20% in zilele caniculare, dar sustin ca multe cazuri sunt de competenta medicului de familie si nu a celor de la Salvare. Totusi, pentru a veni in ajutorul celor care se simt rau, medicii SAMB au raspuns tuturor solicitarilor.
Si vrancenii au ajuns la spital, tot din cauza caldurii excesive. Potrivit medicilor de la Unitatea de Primire Urgente (UPU) ametelile, virozele respiratorii, febra sau starile de ameteala au fost motivele care au dus la internarea a mare parte dintre vrancenii care s-au prezentat la spital. Din fericire nu au fost inregistrate cazuri mortale, in schimb medicii sfatuiesc populatia sa evite deplasarile prin soare la orele de varf. Pe de alta parte, medicii au avut de consultat si persoane care s-au imbolnavit "de frig", din cauza aerului conditionat.
La Salvarea din Alexandria numarul solicitarilor in ultimele zile a crescut semnificativ din cauza caniculei. Dintre cele 250 de apeluri primite in 24 de ore, cele mai multe au vizat pacientii cu afectiuni cardiace. Specialistii de la salvare au intervenit si la accidente vasculare cerebrale, dar si pentru lipotimii sau stari febrile la copii. La Festivalul de Arta Medievala de la Sighisoara, in primele doua zile, din cauza caniculei s-au inregistrat zece lipotimii.
In judetul Arad, solicitarile de ambulante au crescut ieri cu 25-30% fata de zilele obisnuite.
Canicula din week-end a umplut plajele de pe litoralul romanesc. La Aqua Magic s-a inregistrat un record la vanzarile de bilete.
Microclimat pentru temperaturi extreme
Foto Mediafax In 2000, Guvernul a emis o ordonanta referitoare la protectia persoanelor incadrate in munca, in perioadele in care, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, se inregistreaza temperaturi extreme. Prevederile Ordonantei de urgenta 99/2000 se aplica atunci cand meteorologii anunta temperaturi ale aerului de peste 37 de grade Celsius sau cand acestea scad sub -20 de grade Celsius, timp de doua zile consecutiv. In perioadele cu temperaturi extreme, angajatorii trebuie sa ia toate masurile prevazute de Legea 90/1996 a protectiei muncii, pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca in limitele prevazute la normele generale de protectie a muncii. Cand temperaturile depasesc 37 de grade Celsius, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minime pentru ameliorarea conditiilor de munca: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice; asigurarea ventilatiei la locurile de munca; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer. In vederea mentinerii starii de sanatate a angajatilor: vor fi asigurati cate 2-4 litri de apa minerala de persoana pentru fiecare schimb, echipament individual de protectie si dusuri. Angajatorii care nu pot asigura conditii prevazute de ordonanta vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi, ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri pentru: reducerea duratei zilei de lucru; esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00, in cazul temperaturilor ridicate; intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale. Modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata vor fi stabilite de angajatori de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, precum si ordonatorii de credite sau conducatorii institutiilor finantate din fonduri extrabugetare. Timpul nelucrat poate fi recuperat in urmatoarele sase luni, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior. De asemenea, timpul de lucru poate ramane nerecuperat, caz in care drepturile salariale vor fi acordate proportional cu timpul efectiv lucrat. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.