Membra a Consiliului Europei de la 7 octombrie 1993, Romania va detine, din noiembrie 2005, presedintia rotativa a Comitetului de Ministri al organizatiei cu sediul la Strasbourg. Intr-un interviu acordat ziarului ZIUA, ministrul de Externe, Mihai
Membra a Consiliului Europei de la 7 octombrie 1993, Romania va detine, din noiembrie 2005, presedintia rotativa a Comitetului de Ministri al organizatiei cu sediul la Strasbourg. Intr-un interviu acordat ziarului ZIUA, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, explica importanta preluarii de catre Romania a presedintiei Comitetului de Ministri, punctand principalele elemente ale agendei pe care o va urmari diplomatia de la Bucuresti in perioada exercitarii mandatului de sase luni. (D.E.)
Agenda externa de toamna se anunta foarte densa - in luna noiembrie Romania va prelua Presedintia Comitetului de Ministri al Consiliului Europei.
Intr-adevar, ultimul trimestru al anului 2005 va fi marcat printr-o consistenta agenda de politica externa. Pe langa indeplinirea prioritatilor legate de integrarea in Uniunea Europeana, ministerul afacerilor externe va fi gestionarul unor importante proiecte de politica externa, in plan international, european si regional. Pe durata lunii octombrie Romania va detine presedintia Consiliului de Securitate al ONU. Incepand din luna noiembrie Romania va exercita, pentru o perioada de sase luni, presedintia Comitetului de Ministri al Consiliului Europei. In acelasi interval de timp, Romania va detine si presedintia Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra.
Consiliul Europei este cea mai veche organizatie europeana, care a luat fiinta in 1949. Care este relevanta acestei organizatii pentru Romania si pentru restul Europei?
Consiliul Europei a avut o contributie esentiala la extinderea si consolidarea valorilor democratice in perioada care a urmat schimbarilor din anul 1989 si la eforturile de transformare si reunificare a continentului european. Romania a devenit membra in 1993. In mod cert, apartenenta la aceasta organizatie a pavat drumul catre integrarea europeana, a stimulat constientizarea si dezvoltarea identitatii europene a Romaniei, si, totodata, asumarea reala a valorilor democratice, protejarea drepturilor omului, a democratiei pluraliste si a suprematiei statutului de drept.
Cum a fost ales acest moment pentru preluarea de catre Romania a presedintiei Consiliului Europei?
Presedintia rotativa, semestriala a Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei (CM/CE), principala institutie decizionala a organizatiei, este asigurata de statele membre, in ordine alfabetica si este exercitata de ministrii de externe. Romania este precedata de Portugalia si succedata de Federatia Rusa. Principiul Presedintiei este colegial, statul ce gestioneaza aceasta functie actionand ca primus inter pares. Declaratiile si pozitiile Presedintiei si ale CM devin documente de referinta in plan institutional european. Specificul unei Presedintii la Consiliul Europei il constituie asigurarea echilibrului intre continuitatea obligatorie a agendei organizatiei si asigurarea continuitatii intre presedintia precedenta, in cazul Romaniei, Portugalia si cea succesoare, respectiv, Federatia Rusa - si viziunea de plus valoare pe care Presedintia in exercitiu doreste sa o propuna.
In ce masura presedintia in exercitiu a Consiliului Europei este semnficativa pentru conturarea profilului international al Romaniei?
Ca viitor presedinte in exercitiu, Romania priveste responsabilitatile ce ii revin drept o oportunitate de exceptie pentru a contribui la punerea in aplicare a Planului de Actiune adoptat la cel de-al treilea summit al Consiliului Europei, desfasurat la Varsovia si pentru reconfirmarea capacitatilor politice si institutionale in calitate de stat in curs de aderare la UE si deja membru al comunitatii occidentale, prin NATO. Pentru Romania, Consiliul Europei reprezinta o componenta esentiala a arhitecturii politice si de securitate europeana si un cadru unic si foarte puternic de promovare si aparare a drepturilor omului, de avansare a principiilor si valorilor democratice si a statului de drept in Europa si vecinatatea sa directa. Ministerul Afacerilor Externe va fi coordonatorul acestui proiect de anvergura, dar actiunile prevazute pentru aceasta perioada implica participarea unui larg numar de ministere si agentii guvernamentale, precum si o semnificativa dimensiune parlamentara si cooperarea activa cu mediile neguvernamentale. Apropiata presedintie a Romaniei la Consiliul Europei este abordata si ca o oportunitate de promovare a produsului cultural romanesc. Expozitii si evenimente culturale speciale vor fi prevazute pentru aceasta perioada, atat la Strasbourg, cat si in Romania.
Relevanta detinerii presedintiei in exercitiu a unei organizatii internationale consta in misiunea care este astfel urmarita. Ce fel de agenda intentioneaza sa promoveze presedintia romana?
Tema fanion a presedintiei romane va fi buna guvernare. Evenimentele care vor fi propuse pe durata mandatului vor fi subscrise obiectivelor majore ale agendei organizatiei, respectiv democratia, drepturile omului, statul de drept, rolul autoritatilor locale si societatea europeana, asigurarea unei cooperari eficiente intre organizatiile europene. Romania va putea sa contribuie, de o maniera relevanta, la promovarea valorilor fundamentale ale Consiliului Europei si la consolidarea institutiilor acesteia. Un rol aparte va reveni diplomatiei romane pentru a sustine, pe langa statele europene, ratificarea Protocolului 14 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului pentru intrarea sa in vigoare pana la sfarsitul presedintiei noastre, in mai 2006, ca etapa esentiala in procesul de reforma a Curtii Europene a Drepturilor Omului. Agenda presedintiei prevede si proiecte vizand vecinatatea estica a Consiliului Europei. Al 6-lea Forum al oraselor si regiunilor din Europa de Sud Est privind buna guvernare si educatia pentru o cetatenie democratica se va desfasura la Sinaia, in luna decembrie a acestui an. In primavara anului 2006, sub auspiciile Congresului Puterilor Locale si Regionale din Europa (CPLRE), va fi lansata "Euro - regiunea Marii Negre", in cadrul careia vor fi incluse autoritati locale din statele riverane, dar si din R. Moldova, Armenia si Azerbaidjan. De asemenea, pentru primavara anului 2006 este planificata si conferinta ministeriala de evaluare a Anului european al educatiei pentru cetatenie democratica. Totodata, Presedintia CM/CE impune o interactiune sporita cu presedintele APCE, liderii grupurilor parlamentare si membrii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care reprezinta si parlamentele nationale ale statelor membre ale Uniunii Europene. Presedintia romana va permite actiuni la nivel inalt la Bucuresti si Strasbourg, participarea la sesiunile APCE, vizite ale secretarului general, ale presedintelui APCE si ale presedintelui CPLRE in Romania. Reuniunile la nivel inalt ale Consiliului Europei cu UE si OSCE, cu participarea ministrului afacerilor externe, in calitate de presedinte al Comitetului Ministrilor vor marca o prezenta activa a diplomatiei romane in sfera multilaterala europeana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.