Cei aproape 450 de uzbeci care au gasit gazduire in tara noastra, la Timisoara si Buzias, reprezinta subiectul unei dispute prea putin elegante intre Statele Unite si tara lor de origine. Uzbekistanul a declansat ieri un razboi diplomatic cu SUA

Cei aproape 450 de uzbeci care au gasit gazduire in tara noastra, la Timisoara si Buzias, reprezinta subiectul unei dispute prea putin elegante intre Statele Unite si tara lor de origine.

Uzbekistanul a declansat ieri un razboi diplomatic cu SUA, dupa ce Washingtonul si-a declarat sprijinul neconditionat pentru transferul celor 450 de refugiati uzbeci pe teritoriul Romaniei. Taskentul a denuntat ""amestecul grosolan si inadmisibil al unor forte exterioare"" in treburile interne ale statului. Mai mult, autoritatile uzbece au criticat lipsa de transparenta folosita in mutarea refugiatilor dintr-o tara in alta. Acestia urmeaza sa stea in Romania ""din motive umanitare"", pe termen limitat, nu mai mult de sase luni, inainte de transferarea lor in alte tari precum SUA si Canada. Potrivit unei declaratii facute in urma cu cateva zile de ministrul roman de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, costurile gazduirii uzbecilor vor fi suportate de Inaltul Comisariat pentru Refugiati al ONU. Cei 450 provin din orasul Andijan, scena unei sangeroase represiuni a demonstratiilor antiguvernamentale.

DERANJATI. Ofensiva Taskentului a fost lansata pentru ca oficialitatile locale sunt vadit nemultumite de suportul obtinut de refugiati din partea comunitatii internationale, reunite sub umbrela Natiunilor Unite. Intr-un comunicat de presa, Ministerul Afacerilor Externe uzbek critica ""presiunea fara precedent"" exercitata asupra Kirgizstanului, tara care i-a gazduit pe cei 450 de fugari in ultimele trei luni. Autoritatile uzbece sustin ca printre refugiati se afla si ""teroristi"", lideri ai unei revolte sangeroase inabusite cu violenta de trupele Taskentului in urma cu trei luni, la Andijan, locul de provenienta al celor 450. Intr-o declaratie de-a dreptul ipocrita, ministrul uzbec de Externe a apreciat ca evacuarea refugiatilor este ""inutila"", pentru ca Taskentul nu a incercat niciodata sa-i intimideze. De fapt, la jumatatea lunii mai, autoritatile de la Taskent au redus la tacere Andijanul, un orasel sarac din Valea Ferghana, printr-o represiune sangeroasa a miilor de oameni care cereau demisia dictatorului Islam Karimov. Atunci, intre 500 si 1.000 de persoane au fost ucise cu brutalitate si alte cateva sute ranite. Mii de oameni s-au refugiat peste granita, in Kirgizstan, asa cum au procedat si cei 450 de refugiati care au ajuns luna aceasta la noi in tara.
Uzbekistanul nu s-a limitat insa la a se rasti la Statele Unite. In urma cu doua zile, Statelor Unite li s-a pus in vedere sa-si ""faca bagajele"" si sa paraseasca baza aeriana de la Karshi Khanabad, extrem de importanta pentru americani in operatiunile militare din Afganistan. Americanii au 180 de zile sa isi stranga echipamentele, avioanele, instalatiile si militarii. Desi uzbecii sustin ca nu se razbuna pentru ca americanii i-au criticat dur atunci cand a avut loc represiunea de la Andijan, oficialitatile de la Washington recunosc ca este o ""afacere diplomatica"". (Ana Ilie)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.